Onze oorlog - Herinneringen aan 1940-1945 in Zwevegem

Onze Oorlog

Onze Oorlog, het nieuwe boek van Jan Deloof, beschrijft de individuele lotgevallen van enkele Zwevegemnaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook het geteisterde Kortrijk en buurgemeente Deerlijk komen aan bod.

Onze Oorlog is geen oorlogsboek als een ander.  Het stipt de grote gebeurtenissen wel even aan, maar heeft toch vooral oog voor de eigen menselijke kant van gewone mensen in ongewone omstandigheden. Het boek vertelt niet in detail hoe de gemeente bestuurd werd, maar wel hoe Firmin Demeyere de boel probeerde te beredderen. Het vertelt niet welke Duitse eenheden zoal in Zwevegem gelegerd zijn geweest, maar wel hoe Yvonneke Terryn, Charles Gerniers, Palmer Scherpereel en Remietje Manderick op tragische wijze om het leven kwamen.

Niet het volledig verhaal van La Flandre en de elektriciteitscentrale tijdens de oorlogsjaren, maar wel wat die (nu verdwenen) ondernemingen probeerden om het lot van hun werknemers draaglijker te maken. Niet wat de verschrikking van de Duitse concentratiekampen was – wie wist daar toen in Zwevegem iets van af? – maar wel hoe de uitgehongerde Raph Baert bij zijn thuiskomst al zijn welgedane verwelkomers onder tafel dronk. Niet hoe schrijnend de honger was in de steden, maar wel hoe een smokkeltocht om boter te halen eindigde in wat vettige vlekken op de straatstenen. Niet hoe de terugtocht van de geallieerden in mei 1940 strategisch verliep, maar wel wat Willy deed omdat ze hem niet konden uitleggen wanneer de brug over de vaart zou worden opgeblazen. 

Het boek is te verkrijgen vanaf 14 februari 2020 via een erkende boekhandel (ISBN 978-94-638-9925 -3), online (webwinkel Boekscout) of via de bibliotheek van Zwevegem (Bekaertstraat 13) voor 21,5 euro.