Ontmoetingsdag Brandweererfgoed

Brandweermuseum Aalst

In oktober 2018 ging het pilootproject Naar een waardering van het brandweererfgoed in Vlaanderen van start. Met dit project onderzoekt ETWIE we de collecties in Aalst en Mechelen, maar wordt ook het brandweererfgoed in Vlaanderen in kaart gebracht. Binnen Zuid-West-Vlaanderen werd de voorbije maanden klein brandweermateriaal, helmen, uniformen, enz. geïnventariseerd in de kazernes van Deerlijk en Vichte. Tijdens de ontmoetingsdag op 24 januari in Aalst ontdek je het project - en het inventarisatietraject van zuidwest en Fluvia. 

Op 24 januari organiseert ETWIE, in samenwerking met de Erfgoedcel Denderland, Hof van Busleyden, De Bardijnen en de Stad Aalst, een eerste ontmoetingsdag rond het brandweererfgoed in Vlaanderen. Op deze namiddag worden brandweermannen en -vrouwen, erfgoedwerkers en geïnteresseerden in de brandweer en haar erfgoed uitgenodigd. Tijdens de ontmoetingsdag wordt het spanningsveld tussen de brandweer en het erfgoedveld afgeast. Wanneer wordt iets erfgoed? Hoe ga je daarmee om? Wat is de betekenis van dit erfgoed voor het verleden en de toekomst?

De ontmoetingsdag gaat door in het Brandweermuseum in Aalst, Industrielaan 23 B, 9320 Erembodegem. Inschrijven is gratis en kan tot uiterlijk 18 januari via de website van ETWIE

Programma

12u Ontvangst met broodjeslunch
13u Verwelkoming door Sanne Van Bellingen (ETWIE) en Johan Vencken (Brandweermuseum)
13u30 De verwerving en restauratie van de stoombrandspuit van Beduwé - Pieter Verhoeven (Directeur Karrenmuseum Essen)
14u Het verhaal van het Nationaal Brandweermuseum Nederland - Henk de Nooijer (Collectie Nationaal Brandweermuseum)
14u30 De ‘circle of life’ van het brandweererfgoed. Joost Vanhessche (Fokus 100) over het ‘circuit’ dat het brandweermateriaal aflegt van bij de verwerving en ingebruikname door de brandweer tot het buitengebruikstelling. Lieze Neyts (Erfgoedcel Zuidwest) over de inventarisatie en de herbestemming van de collecties van de kazernes te Deerlijk en Vichte.
15u Rondleiding in het Brandweermuseum door de vrijwilligers
16u Drink en netwerk
17u Voorzien einde