Ontdek de Barakken in El Greco!

BarakFutur

Buurtgesprekken zijn publieke, kleinschalige interviews waar Barakkenaars en andere getuigen over de Barakken, getuigen over 'hun' wijk. De gesprekken vertrekken vanuit de focus van verhalen van Herkomst en Aankomst. Wie zijn de Barakkenaars, waar komen ze vandaan? Welke gebruiken en ideeën brachten ze met zich mee? Wat is het eigene van de Barekken en hoe ervaren inwoners het leven in de wijk? 

Jong, oud, superdivers, oudkomer en nieuwkomer. De getuigen die tijdens de buurgesprekken aan het woord zijn, zijn zeer divers. Philiep Gheskiere startte de bijeenkomsten met een voordracht over de geschiedenis van de wijk, Freddy Quivron vertelde vervolgens over zijn jeugdjaren in de Barakken. Op 10 maart 2018 was Pitchou Matouasilua aan de beurt. Als nieuwe Barakkenaar - sinds 3 jaar woont hij er - stelde hij 'zijn wijk' in Kinshasa voor. Pitchou legt zo de link met de Barakken in Menen. 

Benieuwd? Het volgende buurtgesprek staat gepland op zaterdag 24 maart 2018 om 18u in El Greco (Rijstelstraat 135, Menen). Hilaire Joye en Bernard Nyssen vertellen over het reilen en zeilen aan de douanepost in de Rijselstraat in Menen. Grensarbeiders, camions, bussen, boerenkarren, schoolkinderen, blauwers, Fransen op de heen of terugweg van de Belgische kust... allemaal moesten ze over die grensovergang. Hoe gint dat eraan toe? Hilaire en Bernard werkten voor de douaneagentschappen Bosteels en Vallaeys. Ze zaten dus op de eerste rij, ze hebben alles gezien.