Ontdek damast in de schatkamer!

Schatkamer Texture

In Texture worden momenteel de eerste stappen van het project Wit op wit gezet. De interanationaal vermaarde damastcollectie wordt gereinigd, geregistreerd en... in de Schatkamer komen de wit-op-wit figuren tot leven!

Damast is een eenkleurig weefsel waarin het patroon 'wit op wit' geweven is. De figuren verschijnen glanzend op een matte achtergrond en zijn slechts vanuit een bepaalde hoek en met een bepaalde lichtinval duidelijk zichtbaar. 

Door animatie- en lichttechnieken te gebruiken, wekt lichtkunstenaar en creatief ondernemer Alexander Stragier de abstracte wit-op-wit damastfiguren tot leven in de Schatkamer. Via videomapping en hand tracking maakt hij het onzichtbare zichtbaar. Laat je meevoeren in een wereld vol bulderende kanonnen, gillende amazones te paard en rondvliegende tortelduifjes. Een sensatie van 'wit op wit' zoals je ze nog nooit beleefde... 

Wist je trouwens dat de internationaal vermaarde collectie wit linnen damast momenteel gereinigd én vlak gelegd wordt in het atelier van Trezoor, het Regionaal Erfgoeddepot in Heule? Ook de volledige registratie van circa 700 damasten wordt er nu op punt gezet. Dit zijn belangrijke eerste stappen in het digitaal collectieregistratieproject 'Wit op Wit'. Wordt vervolgd!

De Schatkamer is open voor publiek, elke dag van 10 tot 17 uur, uitgezonderd op maandag.