Ondertussen in het depot...

Anoxie Bubble

In april 2018 opende Trezoor de deuren. De term cohousing is perfect toe te passen op de manier waarop de verschillende erfgoedorganisaties in Kortrijk en regio, zullen ‘samenwonen’ in dit nieuwe depot. Sinds de opening heeft het verhuisteam allesbehalve stilgezeten, we bieden je een blik achter de schermen!

Trezoor is de plek waar het erfgoed van de lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen wordt bewaard en onderzocht kan worden. Het is ook de plaats waar de collecties van de musea Kortrijk, het stadsarchief Kortrijk en de erfgoedbibliotheek Westflandrica onderdak vinden.

De grote decorverhuis

Op donderdag 4 en vrijdag 5 oktober 2018 was het zover: de historische decorcollectie - tot voor kort bewaard in de Kortrijkse Schouwburg - werd verhuisd naar Trezoor. Geen gemakkelijke klus, de grootste stukken zijn meer dan 7 meter hoog. De technici van de Schouwburg werden bijgestaan door een professionele verhuisfirma en geadviseerd door onderzoeker Bruno Forment. Benieuwd? Bekijk enkele foto's  gemaakt tijdens de verhuis.

Inpakken en wegwezen?

In april startte het verhuisteam van de musea Kortrijk met de verhuis van de stedelijke collecties naar hun 'nieuwe thuis'. Inpakken en wegwezen? Niets is minder waar. Voor het verhuizen worden de objecten grondig gecontroleerd en behandeld. Erfgoedobjecten krijgen een plekje in het depot, insecten niet!

Het wapen in de strijd: de lage-zuurstofmethode anoxie! Het verhuisteam verzamelde midden augustus alle aangetaste objecten onder één grote luchtdichte tent ('bubble'). Vervolgens werd de zuurstofconcentratie gereduceerd van een normale naar een zuurstofarme atmosfeer. Omdat insecten een hele poos zonder zuurstof kunnen overleven, werd de 'bubble' pas eind september geopenend. Bye bye bugs. Eén maal uit de 'bubble' gaan alle objecten nogmaals door deskundige handen, alvorens ze verpakt en getransporteerd worden richting Trezoor. 

 Anoxie Bubble Anoxie Bubble Anoxie Bubble