Night of the Ugly Papas - Legendarische rock uit Menen

Night of the Ugly Papas

Twintig jaar na hun wellicht onvermijdelijke breuk is de tijd rijp om het verhaal van de legendarische Meense band Ugly Papas te vertellen. Burgerbeweging CSA (Centrum voor Stedelijke Accupunctuur), CC De Steiger en een aantal andere organisaties en individuen slaan de handen in elkaar om dit muzikaal erfgoed uit Menen weer boven te halen.

Eind jaren 80 wordt in Menen de band Ugly Papas opgericht. Het viertal laat al meteen van zich spreken tijdens de Rock Rally van 1990, waarin het de finale haalt. In 1991 verschijnt hun eerste album. Papa Rules, OK? bevat voornamelijk snoeiharde bluesrock die evenwel zorgvuldig de platgetreden paden van het genre weet te vermijden. Ondanks het succes van de plaat besluiten de Ugly Papas in 1994 het roer om te gooien. Gitarist Dr. Dekerpel - geen geneesheer, maar dokter in de ‘gitarica’ - zegt daarover: “We hadden geen keuze : het was óf grondig van koers veranderen óf de Papas opheffen. Ik was uitgekeken op het straatje waarin we zaten.” 

Het tweede - titelloze - album is dan ook op een compleet andere leest geschoeid. Veel psychedelica binnen nog veel meer verschillende genres. Sommigen noemen het ‘eclectisch dadaïsme’.  Velen beschouwen het als een meesterwerk binnen de Belgische rockgeschiedenis. Een vervolg komt er evenwel niet, vermits de band er in 1997 de brui aan geeft, een korte reünie in 2006 niet te na gesproken.

Op het programma:

Op 10 september - Open Monumentendag - wordt de expo geopend in de kasteelhoeve in Rekkem. De expo is gratis te bezoeken tot en met 30 september. Gekoppeld aan de tentoonstelling wordt ook een boek over de band gepresenteerd. Menenaar Frederic Dehaudt vertelt het verhaal van de Ugly Papas aan de hand van getuigenissen van bandleden en andere betrokkenen.

De Night of the Ugly Papas, op 30 september, brengt een live radioshow, live muziek én de voorstelling van het langverwachte derde album. Meer info: www.uglypapas.be