Nieuwe erfgoedwandelroutes in Kortrijk

Stadswandelroute metamorfose van de stad

Twee nieuwe erfgoedwandelingen in Kortrijk brengen je voorbij de geschiedenis van de stad. De wandeling 'Kortrijk in het vizier' vertelt het verhaal van WO II in de stad. De stadswandelroute toont de 'Metamorfose van de stad' door de eeuwen heen.

Kortrijk in het vizier

Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Kortrijk in WO II opnieuw een belangrijke logistieke functie. De nabijheid van de luchthaven van Wevelgem en het rangeerstation maakten van Kortrijk een geliefkoosd doelwit voor bombardementen. Heel wat Kortrijkzanen kunnen zich de diepe trillingen van de naderende vliegtuigen en de daaropvolgende lichtflitsen en bominslagen nog voor de geest halen alsof het gisteren was. De stad zocht hen op om hun getuigenissen te vereeuwigen. Het resultaat is een magazine vol pakkende verhalen.

Wil je de bombardementen tijdens WO II op een actieve manier herbeleven? De wandelroute ‘Kortrijk in het vizier’ neemt je mee langsheen de plekken die het hardst getroffen werden. In het begeleidend boekje en op de sokkels ter plaatse vind jefoto’s en verhalen van toen. Zowel het magazine als het wandelboekje met kaart kan je vanaf 11 mei gratis afhalen bij de dienst Toerisme in het Begijnhofpark, in de centrale bibliotheek of aan het onthaal in het stadhuis.

Stadswandelroute Metamorfose van de stad

De stadswandelroute toont je de ‘Metamorfose van de stad’ door de eeuwen heen. Het ene moment doorkruis je het historische centrum en wandel je langs de belangrijkste getuigen van Kortrijks roemrijke geschiedenis, zoals de Broeltorens, het Belfort en het Begijnhof. Het andere moment bewonder je het werk van internationaal erkende architecten en landschapsontwerpers. Zij gaven vorm aan het Kortrijk van de 21ste eeuw met de verlaagde Leieboorden, het Buda-eiland, verschillende prachtige bruggen, een dynamische winkelwandelbuurt met het winkelcentrum K, het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide en tal van rustgevende, eigentijdse stadsparken.

Er is een handige kaart beschikbaar, met een korte beschrijving van alle interessante plekjes. Op deze website kan je ook de audioversie van de wandeling voor je smartphone downloaden. Je krijgt dan interessante weetjes en leuke anekdotes te horen. De stadswandelroute vertrekt aan Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark en is bewegwijzerd met klinknagels. De route is te koop voor 2 euro, onder andere op de webshop van Westtoer. 

Veel wandelplezier!