Nacht van de geschiedenis in Zuid-West-Vlaanderen

Nacht van de geschiedenis in Zuid-West-Vlaanderen

Op 22 maart vindt de Nacht van de geschiedenis plaats. Op meer dan 200 plekken in Vlaanderen kan je 'smaakvol' de geschiedenis herbeleven. De verschillende lokale afdelingen van het Davidsfonds organiseren, al dan niet in samenwerking met de plaatselijke heemkundige kring, activiteiten rond het centrale thema: Smaak. Ook in Zuid-West-Vlaandern valt heel wat te beleven. Ontdek het programma hier:

Amuses, meer dan een hapje - Davidsfonds Kortrijk
Centrum Overleie, Overleiestraat 45, 19u00 - 14 euro (12 euro*), inschrijven voor 15 maart
Meer info: Achilles Surinx, 056 35 24 76, achilles.surinx@skynet.be
Ga mee terug in de tijd tijdens een kookdemonstratie op grootmoeders wijze en herbeleef je kindertijd. Specialiste Shirley Corteville leert je hoe je verrassende en lekkere amuses maakt, die meer zijn dan een hapje of een toastje. Heerlijk in combinatie met een biertje of glas wijn.

Smaak in de mode - Davidsfonds Waregem Centrum
CC De Schakel, Schakelweg 8, 19:30 - 10 euro (7 euro*), inschrijven voor 15 maart
Meer info: Majo Simoens, 0499 22 11 59, majo.simoens@skynet.be 

Modeontwerpster Nel Pappijn, die een winkel heeft in de Gentsestraat in Harelbeke, doet de geschiedenis van de mode uit de doeken en vertelt je over haar ervaringen als ontwerpster van exclusieve trouwjurken en communiekledij.

Kaas en bier, een ideale combinatie - Davidsfonds Marke
Brouwerij Toye, Rekkemstraat 64, 20u00 - 15 euro (10 euro*), inschrijven voor 18 maart
Meer info: Wouter Dusserlier, 056 32 58 69, dusselierwouter@gmail.com

Kaassommelier Leen Decruynaere en brouwer Geert Toye nemen je mee op sleeptouw door Brouwerij Toye en laten je proeven van ideale kaas- en biercombinaties.

Vergeten gewassen en groenten op tafel - Davidsfonds Aalbeke
OC Aalbeke, Aalbekeplaats, 20u00 - 25 euro, inschrijven voor 15 maart
Meer info: Jaklien Suys, 056 41 10 92, jaklien.suys@gmail.com

Vergeten groenten zijn weer helemaal in. Maar het is niet altijd even simpel om ze lekker klaar te maken. Schuif aan tafel bij chef-kok Karel Vanden Bavière die oude gewassen en groeten opnieuw uitvindt. Samen met zijn sommelier serveert hij je verhalen, hapjes en drankjes die je terugbrengen naar je kindertijd.

Verwonder je over het Huis Van Wonterghem - Davidsfonds Kuurne
Huis Van Wonterghem, Koning Leopold III-straat, 19u00 - 15 euro (10 euro*), inschrijven voor 15 maart
Meer info: Catherine Boury, 056 35 77 88, catherineboury@hotmail.com
Laat je meevoeren in de geheimen van de keuken van het Huis Van Wonterghem, goed voor drie generaties feestmakers. Na een filmpje over de geschiedenis van het familiebedrijf leidt de kok je rond in de professionele keuken. Je komt daarna helemaal in feeststemming met een glas cava en feestelijke hapjes.

Smaakvolle cinema - Davidsfonds Deerlijk ism het René De Clercq genootschap en Heemkring Dorp en Toren
OC D’Iefte, Hoogstraat 122, 20u00 - 5 euro (3 euro*), inschrijven voor 20 maart
Meer info: Deerlijk, Jan Dhaluin, 056 72 86 70, dhaluin.dekeyser@telenet.be
Deerlijk heeft de Vlaamse smaak beïnvloed: Jozef Xantré was de meest typische expressionistische beeldhouwer in Vlaanderen en de gedichten van René ‘bard van het activisme’ De Clercq werden vereeuwigd in liedjes. Ontdek heel wat oude en nieuwe beelden van hen en andere Deerlijkenaren. 
Voorafgaand aan de filmavond kan je in d'Iefte terecht voor de smaaktest van Radio2. Méér dan 100 proevers gaan samen met De Inspecteur Sven Pichal op zoek naar de beste speksnoepen (marshmellows). Kom proeven en kijken naar de 14de Nacht van de Geschiedenis in Deerlijk.

(Sport)voeding van vroeger en nu - Davidsfonds Desselgem en Beveren-Leie
OC De Coorenaar, Georges Coornaertdreef 7, 20u00 - 5 euro (3 euro*)
Meer info: Isabelle De Smeyter, 0497 50 39 86, isabelle.desmeyter@telenet.be
400 à 600 kilocalorieën. Dat verbranden topvoetballers per uur tijdens een match. En daarom eten ze veel pasta en rijst, toch? Stefanie Desmet, voedingsdeskundige bij voetbalclub Zulte-Waregem, zoekt uit hoe onze voedingsgewoonten en die van sporters zijn geëvolueerd en geeft tips voor een gezonde (sport)voeding.

De smaak van de orde van Prémontré - Davidsfonds Zwevegem
De Priesterage, Deerlijkstraat 123, 19u30 - 11 euro (9 euro*), inschrijven voor 17 maart
Meer info: Dirk Voet, 056 77 65 96, voet_dirk@hotmail.com
Witheren, Premonstransers, Norbertijnen… De Reguliere Kunnunniken van Prémontré hebben veel (bij)namen. Frans Debonne, lid van de Derde Orde van de Norbertijnen, dompelt je onder in hun geschiedenis en laat je proeven van brood, bier, kaas en andere lekkernijen die ze zelf in en rond hun abdijen maken.

Van cacaoboon tot praline - Davidsfonds Heestert
Zaal Malpertus, Gauwelstraat 29 - 5 euro
Meer info: Arthur Gryson, 056 64 59 64, arthur.gryson@skynet.be
Wat grootvader Vandenbulcke opstartte in 1949 als eenvoudige ambachtsman is nu, drie generaties later, een bedrijf dat wereldwijd chocolade levert in 40 landen. Bedrijfsleider Marc Vandenbulcke vertelt je alles over de evolutie van de technieken en smaken in de chocoladeproductie.

De keuken van grootmoeder - Davidsfonds Wevelgem ism Wibilinga
CC Guldenberg, Acaciastraat 1 - 3 euro (gratis*)
Meer info: Luc Corne, 056 32 36 21, corneherman.luc@telenet.be 
Ga mee op een reis door de tijd naar de keuken van grootmoeder en kom te weten hoe er vroeger gekookt werd, wat er op de tafel kwam en welke kookboeken populair waren. Freddy Tyberghein, gepassioneerd verzamelaar van oude kookboeken, vertlet je er alles over. 

Boter bij de vis: wat schafte de pot tijdens WO I? - Davidsfonds Vichte, Anzegem-Kaster en Tiegem-Ingooigem, ism CAG
Restaurant Beukenhof, Beukenhofstraat 43, 19u45 - 7 euro (5 euro*)
Meer info: Filip Vandemoortele, 056 77 28 89, vandemoortele.deleersnyder@belgacom.net 
Tijdens WO I heerste er een voedselcrisis, maar de bevolking was creatief: ze toverde stadsparken om tot moestuinen en deelde soep uit. Alle middelen waren goed om de honger te bestrijden en ook de zwarte markt floreerde. Kom meer te weten over de smaak van WO I tijdens de lezing van Dries Claeys van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG). 

Davidsfonds Avelgem
Het ganzenhof, Educatieve Bioboerderij, Bosstraat 2, 20u00 - 7 euro (5 euro*), ism GOKA, Openbare bibliotheek Avelgem, Willemsfonds Avelgem
Meer info: Eric Marijsse, 056 45 67 91, eric.marijsse@telenet.be 
Lid van de Gentse Gidsen Lut Depaepe vertelt je meer over eten en drinken, etiquette en eetgewoonten door de eeuwen heen in Gent en daarbuiten. Arme en rijke tafels, recepten en specialiteiten… en uiteraard komt het verhaal aan bod van meesterkok Philippe Cauderlier, die man die zijn volk leerde koken.

*Ledenprijs Davidsfonds

Ook elders in Vlaanderen valt er heel wat te beleven. Het volledige programma kan je hier raadplegen. 

zie ook

Davidsfonds Aalbeke

Davidsfonds Aalbeke

culturele vereniging

Heemkring Dorp en Toren vzw

Heemkring Dorp en Toren vzw

lokaal en regionaal erfgoed

Museum René De Clercq

René De Clercq Genootschap

lokaal en regionaal erfgoed
museum

Davidsfonds Kortrijk

Davidsfonds Kortrijk

culturele vereniging

Davidsfonds Kuurne

Davidsfonds Kuurne

culturele vereniging

Cuerna

Cuerna, vzw Kuurns Erfgoed

lokaal en regionaal erfgoed

Davidsfonds Marke

Davidsfonds Marke

culturele vereniging

Wibilinga

Wibilinga vzw

lokaal en regionaal erfgoed