Nacht van de geschiedenis 2018 in Zuid-West-Vlaanderen

Nacht van de geschiedenis 2018

Op 20 maart 2018 vindt de Nacht van de geschiedenis plaats. Op meer dan 200 plekken in Vlaanderen kan je een geschiedenis vol religie herbeleven. De verschillende lokale afdelingen van het Davidsfonds organiseren, al dan niet in samenwerking met de plaatselijke heemkundige kring, activiteiten rond het centrale thema: Religie. Ook in Zuid-West-Vlaandern valt heel wat te beleven. Ontdek het programma hier:

Religie in Kuurne: Verleden en heden - Davidsfonds Kuurne
De Pastorie Kuurne, 19u30 - 8 euro, inschrijven voor 13 maart
Op dinsdag 20 maart organiseer Davidsfonds Kuurne een vertelwandeling. Die start om 19.30u  aan de pastorie in de Kortrijkstraat. Met onze gids duik je in de geschiedenis van de pastorie, het klooster en de kerk. Speciaal voor de gelegenheid zetten we, met medewerking van de parochie, de kerkschatten in het daglicht. Het bekijken meer dan waard! Na een wandeling naar de Drie Wijzen, hoor je twee getuigenissen. De eerste is die van een vrouw die zich bekeerde tot de islam, de tweede is van iemand van de Evangelische Kerk. Er is ruim kans om vragen te stellen aan beiden.

De schatten van de Desselgemse kerk - Davidsfonds Desselgem i.s.m. Davidsfonds Beveren-Leie, Davidsfonds Waregem-centrum, Davidsfonds Sint-Eloois-Vijve en de kerkfabriek
Sint-Martinuskerk Desselgem, 20u00 - 6 euro (6 euro*)
De Sint-Martinuskerk herbergt enkele heel mooie kunstschatten, die tentoongesteld worden. Daarnaast krijgt u uitleg over de geschiedenis van de kerk, het kerkorgel, de preekstoel en zo veel meer. Ineke Bruynooghe vertelt er onder andere meer over het project Goddelijke Huisraad in Desselgem.

Religieuze tradities in Kortrijk - Davidsfonds Kortrijk i.s.m. Davidsfonds Marke - 23 maart
Orthodoxe Kerk, Humanistisch verbond, Islamitische Moskee, 19u30 - 3 euro, inschrijven voor 12 maart
We nemen jou mee op een interessante en boeiende trip langs enkele van de verschillende religieuze tradities die Kortrijk rijk is. We bezoeken een aantal ontmoetingsplaatsen en krijgen ter plaatse duiding bij rituelen en symboliek,… Een unieke kans om kennis te maken met de religieuze rijkdom en verscheidenheid van Kortrijk. Op 23 maart zetten de Orthodoxe kerk, het Humanistisch Verbond en de Islamitische moskee hun deuren voor ons open. Je hebt de kans om twee van de drie gebedshuizen te bezoeken.

Vroeger politieagent, binnenkort priester - Davidsfonds Zwevegem
De Priesterage Zwevegem, 19u30 - 8 euro (5 euro*), inschrijven voor 16 maart
Een hedendaagse geschiedenis. Dave Vannieuwenhuize, vroeger politieagent en binnenkort priester. Wat drijft hem? Waarom doet hij het? Op deze en vele andere vragen krijgen we een antwoord van Dave zelf en van zijn mentor. Jean-Marie Eggermont, aalmoezenier van de gevangenis van Ieper, die ook mee komt.

De onbekende missiehistorie van Pater Octaaf Vandewalle (1879-1968), Heesterts scheutist in de Filippijnen - Davidsfonds Heestert
OC Malpertus Heestert, 20u00 - 3 euro, inschrijven voor 18 maart
Pater Vandewalle behoorde tot de eerste zending missionarissen van Scheut naar de Filippijnen in 1907. Hij legde er een uitzonderlijke ijver aan de dag en schopte het in 1933 tot Apostolisch Prefect van de Bergprovincie. Een werkbezoek aan het Vaticaan in 1935 liep bij verrassing uit op een persoonlijke ontgoocheling. Hij keerde nooit meer naar zijn missie terug en werd overste van het Missiehuis te Torhout.

De geschiedenis van het Wevelgems religieus patrimonium - Davidsfonds Wevelgem i.s.m. Wibilinga
CC Guldenberg Wevelgem, 20u00 - 3 euro (0 euro*)
Aan de hand van talrijke foto's, illustraties en kaarten probeert Ludo Vanhove de geschiedenis van het Wevelgems religieus patrimonium visueel weer te geven. In deze voorstelling komen de 3 parochiekerken, de protestantse kerk en de 2 verdwenen kloosterkerken aan bod. Tot het religieus patrimonium behoren ook de talrijke kapellen en kruisbeelden die langs grote en kleine wegen stonden. Velen zijn bedreigd of reeds verdwenen. Daarvan worden de meest merkwaardige van naderbij bekeken.

Vincent van Gogh, Kunstschilder, briefschrijver, godzoeker - Davidsfonds Tiegem-Ingooigem i.s.m. Davidsfonds Anzegem-Kaster en Davidsfonds Vichte
Refter gemeenteschool Ingooigem, 20u00 - 8 euro (6 euro*)
Mark Delrue, Priester en kunstkenner, grasduint in de meer dan 800 brieven van Vincent van Gogh. De kunstschilder heeft het in zijn brieven, behalve over zijn passie voor kunst, ook over zijn gemoed en zijn levensvisie. Priester Delrue gaat daarom verder in op de godzoeker die Vincent van Gogh was en zoekt naar de spiritualiteit van diens artistieke oeuvre.

*Ledenprijs Davidsfonds

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming

Davidsfonds Kortrijk

Davidsfonds Kortrijk bis

culturele vereniging

Davidsfonds Kuurne

Davidsfonds Kuurne

culturele vereniging

Cuerna

Cuerna, vzw Kuurns Erfgoed

lokaal en regionaal erfgoed

Davidsfonds Marke

Davidsfonds Marke

culturele vereniging

Wibilinga

Wibilinga vzw

lokaal en regionaal erfgoed