Nacht van de geschiedenis 2017 in Zuid-West-Vlaanderen

Nacht van de geschiedenis 2017

Op 21 maart 2017 vindt de Nacht van de geschiedenis plaats. Op meer dan 200 plekken in Vlaanderen klinkt die avond geschiedenis 'als muziek in de oren'. De verschillende lokale afdelingen van het Davidsfonds organiseren, al dan niet in samenwerking met de plaatselijke heemkundige kring, activiteiten rond het centrale thema: Muziek. Ook in Zuid-West-Vlaandern valt heel wat te beleven. Ontdek het programma hier:

From Slavery to Freedom - Davidsfonds Avelgem
Spikkerelle-polyvalente zaal, Scheldelaan 6, Avelgem - 20u - 7 euro (5 euro*)
Een lezing over de muzikale Afro-Amerikaanse geschiedenis. Marc Borms is al 25 jaar bezig met gospels, spirituals en blues en verdiept zich nog steeds in de historische en sociale achtergrond van deze wonderlijke muziek.

Historiek, mogelijkheden en resultaten van (harp)muziek als therapie - Davidsfonds Anzegem-Kaster
De stemmige kapel van het klooster Sint-Vincentius, Kerkstraat 86, Anzegem -  20u - 7 euro (5 euro*)
Paul Van Egghen en Dominique Faveere studeerden af aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent. Zij bekwaamden zich ook in de mogelijkheden van muziek in holistisch gerichte wetenschappen. De sprekers tonen aan hoe muziek al van meer dan 2500 jaar geleden toegepast wordt als toepassing in de geneeskunde. Muziek en meer specifiek harpmuziek, kan aangewend worden als therapie in oncologie, neurologie, cardiologie, toxicologie, IVF en psychiatrie. Vanzelfsprekend speelt Dominique live op de harp.

Cinema nostalgie - Davidsfonds Kuurne
Ubuntu - De Kameel met vier bulten, Beukenlaan 47, Kuurne - 6 euro 
Uit het archief van Heemkundige Kring Cuerna selecteerden we die filmpjes met muziek als rode draad. De inhuldiging van de pastoor, diverse stoeten en optredens tonen een feestvierend Kuurne. Die avond laten we je ook meegenieten van echte Kuurnse bieren van brouwerij De Meester. In je toegangsticket zijn twee proefglazen inbegrepen. En we staan ook graag op de opbrengst van de avond af aan Ubuntu, dagcentrum voor volwassenen met een beperking.

Danza Mora - Davidsfonds Aalbeke
Bovenzaal Sint-Cornil, Aalbekeplaats 15, Aalbeke - 20u - 25 euro (20 euro*)
Gitarist Henk Buyse, klarinettist Peter Valcke en contrabassiste Trui Amerlinck - brengt een repertoire van heel oud tot heel modern. Tussendoor: historische wetenswaardigheden (d.w.z. geschiedenis, maar zonder de saaie stukken). Mét kaas en wijn.

Film/pianoconcert rond Erik Satie - Davidsfonds Heule en Stasegem
Sint-Augustinuskerk, Stasegemdorp, Stasegem - 20u - 12 euro
Twee piano’s en één filmscherm. Oren, ogen en een buikgevoel. Meer is er niet nodig voor dit filmconcert. De ritmiek van de beelden van de Belgische cineast Charles Dekeukeleire wisselen elkaar af met citaten uit La femme 100 têtes van Max Ernst, werk van Gertrude Stein, Thoreau, Emerson, Satie en Cage. Samen met Daan Tytgat en Adriaan Severins bouwt pianist Guy Vandromme deze avond om tot een levende muzikale patchwork.

Franse chanson gebracht door het gezelschap Les Tripes - Davidsfonds Marke
Herberg Sint-Jan, Markeplaats 7, Marke - 20u - 12 euro (10 euro*)
Een bloemlezing uit de geschiedenis van het Franse chanson gebracht door het gezelschap Les Tripes! Daarbij serveren we 'Du pain, du vin et du fromage'. Tegelijkertijd peilen we naar de muzikale kennis van de aanwezigen.

Een wandeling doorheen de muziekgeschiedenis - Davidsfonds Beveren-Leie, Sint-Eloois-Vijve en Waregem i.s.m. Stedelijke Kunstacademie Waregem
Stedelijke Kunstacademie, Hoek Olmstraat - Processiestraat (recht tegenover parking Olm), Waregem - 19u30 - 10 euro 
Ontdek renaissance, barok, classicisme, romantiek en pop/jazz op muzikaal en visueel gebied tijdens een muzikale wandeling in de Kunstacademie van Waregem. Leerlingen en leerkrachten Muziek en Beeld geven je op 6 locaties met hun duiding, muziek en kunstwerken een inkijk in het boeiende en intrigerende muziekerfgoed. Een dynamische les muziekgeschiedenis in een notendop dus! Opbrengst van de activiteit gaat naar het academiefietsteam dat deelneemt aan de 1.000 kilometer van Kom op tegen Kanker.

Wevelgemse muziekmaatschappijen - Davidsfonds Wevelgem i.s.m. Heemkring Wibilinga
Cultuurcentrum Guldenberg, Acaciastraat 1, Wevelgem - 20u - 3 euro (gratis*)
De verschillende Wevelgemse muziekmaatschappijen stellen hun geschiedenis voor. Hun verhaal wordt ondersteund door een powerpoint projectie op groot scherm en het publiek wordt getrakteerd op een aantal miniconcertjes.

In de voetsporen van Johann Sebastian BACH met Beatrijs Van Hulle - Davidsfonds Gullegem
Gemeentehuis, Peperstraat 10, Gullegem - 20u - 6 euro (4 euro*)
In de voetsporen van Johann Sebastian BACH (1685 - 1750). Een voordracht waarbij we, aan de hand van beeldmateriaal, een cultuurhistorische reis maken in de voetsporen van Johann Sebastian Bach. Talrijke luistervoorbeelden brengen ons wat dichter bij het beter verstaan en intenser beleven van de geniale composities van de grootmeester.

't Heksebroed - Davidsfonds Zwevegem
Bar Sint-Paulus, Italiëlaan 9, Zwevegem - 19u30 - 7 euro (5 euro*)
10 mensen van eigen bodem brengen folkmuziek, met oude en nieuwe instrumenten. Ze brengen ons oude en nieuwe melodieën en dansen. Tussendoor geven ze uitleg over de gebruikte instrumenten zoals draailier, fluitje van een cent, doedelzak enz... alsook de traditionele volksdansen komen aan bod. Wie wil meegenieten van deze deskundige uitleg noteert deze activiteit in zijn agenda.

De cello door de jaren heen - Davidsfonds Heestert
Malpertus, Gauwelstraat 29, Heestert - 20u - 5 euro (4 euro*)
De cello met zijn warme en lage klanken krijgt vaak een begeleidende rol toebedeeld in een orkest, maar op de nacht van de geschiedenis wordt dit instrument en vooral zijn geschiedenis op de voorgrond geplaatst. Twee cellistes van het Symfonie Orkest Vlaanderen, Caroline Steen en Isabelle Brys zullen ons de rol van de cello toelichten doorheen de verschillende tijdperken en in de verschillende muziekvormen. Tijdens deze tocht doorheen de geschiedenis wordt de muziek bij het woord gevoegd.

Componisten Bedrich Smetana, Antonin Dvorak en Leos Janacek - Davidsfonds Otegem
Kerk Otegem, Otegemplaats, Otegem - 20u - 5 euro
Onze gastspreker Bram Lissens, musicoloog, begeleidt ons met klank en beeld doorheen enkele pareltjes van Smetana, Dvorak en Janacek, die tot de grootste componisten van Bohemen gerekend worden. Het publiek maakt kennis met het begrip nationalisme en wat dit specifiek voor de muziek uit de 19de eeuw betekent. De focus wordt gelegd op muziek uit Bohemen en Moravië (huidige Tsjechië). De drie gekozen componisten schetsen de stijlkenmerken van deze nationalistische muziek. 

*Ledenprijs Davidsfonds

zie ook

Davidsfonds Aalbeke

Davidsfonds Aalbeke

culturele vereniging

Davidsfonds Kortrijk

Davidsfonds Kortrijk bis

culturele vereniging

Davidsfonds Kuurne

Davidsfonds Kuurne

culturele vereniging

Davidsfonds Marke

Davidsfonds Marke

culturele vereniging