Menin Road - Ypernstrasse. De weg Ieper-Menen 1914-1918

Publicatie Menin Road - Ypernstrasse

Je kent de weg Ieper – Menen wellicht wel. Een rechte weg van kerktoren naar kerktoren, van Ieper naar Menen, met een knik in Geluwe: de oude Oostenrijkse weg natuurlijk, niet de autosnelweg van Ieper naar Kortrijk. Wie had ooit gedacht dat deze smalle, maar belangrijke handelsweg één van de belangrijkste gevechtssites zou worden van de Groote Oorlog in de Westhoek en dit vier jaar lang. Om het belang van de weg tijdens de Eerste Wereldoorlog te onderzoeken werken de vier gemeenten/steden langs de Meense weg samen aan het project "Menin Road - Ypernstrasse".  De net verschenen publicatie vormt de voorbode voor een artistiek project in de zomer van 2016. 

In een tiental artikelen van specialisten uit verschillende domeinen wordt ingegaan op het militaire, strategische, menselijke, ecologische, enz. belang van de weg. Voor de Duitse troepen was Ieper veroveren een bittere noodzakelijkheid. Toch werd de strijd hier in november 1914 al een stellingenoorlog, waarvan de frontlinie dwars over de weg liep, soms enkele tientallen meters opschoof, maar uiteindelijk bijna muurvast bleef. Van de Menin Gate in Ieper tot aan het Meense belfort hebben getuigen en getuigenissen het verhaal van vier jaar oorlog in geschriften en in woorden, in sites en in relicten vastgelegd. Onroerend erfgoed, militaire begraafplaatsen, kraters kleuren vandaag nog het landschap van de weg. Waarom is het hier tot een langdurige stellingoorlog gekomen en werd de volledige weg nooit ingenomen door de Duitse troepen? Wat was eigenlijk een Duits kantonnement of een kwartierdorp toen? Hoe omschreven en tekenden kunstige mannen toen de weg? Wat zie je er in 2015 nog van? 

De rijkelijk geïllustreerde publicatie onder de redactie van V. Verbrugge, K. Decuypere en D. Lapeire telt 216 bladzijden en is te koop in de Dienst voor Toerisme van Menen en Wervik, Cultureel Centrum De Steiger Menen, Het Forum Wervik, het Nationaal Tabaksmuseum en de Openbare bibliotheken van Wervik, Geluwe en Menen. 

zie ook

Menin Road - Ypernstrasse

Menin Road - Ypernstrasse

ontsluiting
onderzoek