Menens! Het gezicht van Menen in verleden, heden en toekomst.

Menens!

Menen, Lauwe en Rekkem veranderden grondig van uitzicht. De stadsplanning wijzigde, pleintjes verdwenen, nieuwe gebouwen rezen uit de grond... Bezoek tussen 11 maart en 3 september 2017 de tentoonstelling Menens! in stadsmuseum 't Schippershof. De tentoonstelling toont welke metamorfoses de stad en haar deelgemeenten de voorbije honderd jaar doormaakten. Maak kennis met de projecten die nu op stapel staan. En droom mee over het toekomstige gezicht van de stad en haar deelgemeenten.

Menen in de vorige eeuw

Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog kent Menen een aantal ingrijpende veranderingen. Denk aan de Leiewerken in de jaren 20, 70 en 80 van de vorige eeuw, die nog steeds heel zichtbaar zijn in de stad. Maar denk ook aan de verloren gegane en bepalende pleinen, straten en gebouwen in alle deelgemeenten. En laat je ook meevoeren naar wat daar onlosmakelijk mee verbonden is: de sfeer van Menen, Lauwe en Rekkem van weleer.

Menen vandaag

Menen is en blijft een historische grensstad. De vestingen van de 17de en 19de eeuw zijn nog zichtbaar op het stadsplan. Maar Groot-Menen is ook een moderne stad, waar geleefd en gefeest wordt. 

Menen morgen

Er staan nog heel wat grote inrichtingswerken en bouwprojecten op stapel in Groot-Menen. De verbreding van de Leie en de bijhorende nieuwe brug die het stadscentrum met de wijk De Barakken verbindt, is misschien het meest spraakmakende voorbeeld. Ook andere projecten ontdekt u hier. Grasduin door de plannen op het aanraakscherm.

Salon

In het Salon ligt heel wat informatie ter inzage. Verken rustig een aantal concrete projecten. Neem een kijkje in de infomappen over de toekomstige projecten, of lees meer over stedenbouw en ruimtelijke planning.

Utopie

Twee vragen die we u graag willen stellen: hoe zou Groot-Menen er in de (verre) toekomst kunnen uitzien? En of u een echte Menen-kenner bent ontdekt u via onze Menens!quiz.

Menens! is een dynamische tentoonstelling. Nieuwe plannen en inzichten worden telkens toegevoegd. Spring dus geregeld eens binnen en volg de Metamorfoses van Menen op de voet.

Praktisch: Gratis te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 14u tot 17u30, op aanvraag via tschippershof@menen.be of bezoek de tentoonstelling met een gids en trek daarna samen de stad in!

zie ook

Gidsenkring Menen Wevelgem

Gidsenkring Menen Wevelgem

erfgoedbemiddeling en -participatie

erfgoedorganisatie logo

Heemkring Menen

lokaal en regionaal erfgoed

Stadsarchief Menen

Stadsarchief Menen

archiefinstelling