Meld je aan voor Open Monumentendag 2020

Open Monumentendag, dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Hét feest van het onroerend erfgoed is in 2020 al aan zijn 32e editie toe: bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien! Het recept van Open Monumentendag is intussen bekend: op de tweede zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open. Dit jaar staan monumenten en educatie centraal. 

Open Monumentendag in Corona/Covid19-tijd

De uitbraak van het coronavirus heeft al voor heel wat opschudding gezorgd en test iedere dag opnieuw ons aanpassingsvermogen. Helaas is het nog onduidelijk wat de komende maanden zullen brengen. Hoe ons land er in september, en meer specifiek op Open Monumentendag, zal uitzien is voor iedereen een vraagteken. Daarom moedigt Open Monumentendag iedereen aan om volop in te zetten op digitale ontsluiting. Dit kan bijvoorbeeld gaan om virtuele toers in monumenten, oude archiefstukken die digitaal onder de aandacht gebracht worden of leuke weetjes die je wekelijks online plaatst. Herita moedigt je aan om de mogelijkheden van digitale ontsluiting op jouw erfgoedsite onder de loep te nemen en daarmee aan de slag te gaan. Deze digitale benadering is niet voor elke erfgoedzorger of –organisatie vanzelfsprekend. Herita zal de komende weken en maanden jou zoveel mogelijk trachten te ondersteunen via inspiratie en tips om in te zetten op digitalisering. 

Het moet nog blijken of bezoeken onder strikte voorwaarden zullen kunnen plaatsvinden. We willen echter niemand weerhouden om te starten met de voorbereidingen voor een fysieke Open Monumentendag. Aangezien er vandaag nog geen garanties zijn, blijven deze activiteiten onder sterk voorbehoud. 

Jouw activiteit op de officiële kalender

Plan je een activiteit die je graag wil inschrijven? Doe dat hier voor 21 juli 2020. 

Jouw activiteit in de regionale folder

In Zuid-West-Vlaanderen zal je het programma kunnen raadplegen via de website van de intergemeentelijke erfgoeddienst Leiedal: openmonumentendag.leiedal.be en via een regionale folder die eind augustus zal worden verspreid. 

Stuur daarom ook zeker voor 15 mei een mooie foto van je regionale activiteit naar onroerenderfgoed@leiedal.be

Het is daarbij belangrijk een kwaliteitsvolle foto (minimum 300 ppi) te sturen waarbij de rechtensituatie helder is (vermeld bijvoorbeeld een ©).