Lode De Boninge - Op bevrijdersvoeten

Lode De Boninge - Op bevrijdersvoeten

De laatste oorlogsmaanden vormen een woelige periode voor de inwoners van Zuid-West-Vlaanderen. Op bevrijdersvoeten brengt 13 kleine verhalen uit de laatste oorlogsmaanden. Van apotheker tot molenaar, van pastoor tot generaal. 

7 mei 2018 was het precies honderd jaar geleden dat Lode De Boninge op 22-jarige leeftijd sneuvelde in Nieuwpoort. Hij was één van de vele zonen die na de oorlog niet terugkeerde van het front. Lode groeide op in Wevelgem, waar zijn vader notaris was. Hij was missionaris bij de Witte Paters en werd brancardier in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

 

Wevelgem herdenkt

13 oktober 2018: bevrijdingsherdenking en inhuldiging vredespark - British Cemetery Moorsele

november 2018: fototentoonstelling Nick Mol en Philippe Delameilleure - Bib in het Park

11 november 2018: huldigingen oorlogsmonumenten in de drie deelgemeenten

Op bevrijdersvoeten

Tot eind oktober brengt Op Bevrijdersvoeten je weekelijks een verhaal uit de laatste oorlogsmaanden. Ontdek alle filmpjes en stap mee in de voetsporen van de bevrijding!

Bronnen: Foto's: gemeente Wevelgem, Met dank aan: Philippe Haeyaert, Credits: Op bevrijdersvoeten is een realisatie van erfgoed zuidwest, UiT in zuidwest en de 13 gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Verteller: Jurgen Creyf (Racing Letterbeek), muziek: David Hilowitz, film en montage: Krew.