Lezingenreeks Biolace

Biolace - Texture

Naar aanleiding van Biolace, de eigenzinnige kanttentoonstelling in de Schatkamer van Texture, legt het museum het accent op het duurzaam produceren van textiel in de toekomst. In het najaar staan drie lezingen op het programma. Alle lezingen vinden plaats in de Kroonzaal van Texture. 

No textile to waste - Daniel Verstraete

Zondag 7 oktober 2018 om 10u30

De textielsector is zich bewust van de noodzaak tot meer duurzaamheid en het hergebruik van (grond)stoffen. Het Interreg project RETEX (= REcuperatie TEXtiel focust op hergebruik van textiel en het vermijden van textielafval op industriële schaal. Elke gebruikte vezel biedt opmerkelijk veel nieuwe toepassingsmogelijkheden. Het doel is simpel: textielafval reduceren en innovatie stimuleren. Welke technieken worden hiervoor gebruikt? Hoever staat het met deze circulaire economie?

Daniël Verstraete werkt voor Centexbel Gent als projectleider van RETEX, het project startte in 2016 en loopt tot 2020.

Aquaponics - Germain Desmet

Zondag 21 oktober 2018 om 10u30

Het PTI Kortrijk (tuinbouwschool) werkt mee aan Biolace met een vorm van aquacultuur. Het PTI heeft zijn sporen verdiend op het vlak van aquaponics, dat de meest duurzame vorm van aquacultuur is. Dit project startte in 2008 in samenwerking met de KU Leuven en met Stijn Van Hoestenberghe, die de resultaten ervan sinds 2015 op grote schaal toepast in zijn bedrijf Aqua4C. In een hypermoderne fabriek in Kruishoutem kweekt deze ondernemer-wetenschapper intussen 200 ton vis per jaar in een volledig gesloten, duurzaam circuit. Een succesverhaal, met Kortrijkse inbreng.

Germain Desmet is docent in het PTI Kortrijk en begeleidt het project aquaponics.

Natuurlijk kleuren van textiel - Monique Vierendeel

Zondag 11 november 2018 om 10u30

Cochenille, wede, meekrap… doen geen belletje rinkelen? Nochtans waren deze stoffen in het verleden van grote waarde en werden er zelfs handelsoorlogen om uitgevochten. Het zijn natuurlijke verfstoffen, zowel van dierlijke als van plantaardige oorsprong. Vandaag de dag worden ze nog nauwelijks gebruikt om textiel te verven. Maar als we willen terugkeren naar een duurzame en minder vervuilende textielindustrie dan is het tijd om die natuurlijke kleurstoffen te herontdekken. Is die terugkeer naar vroegere werkstoffen gelukt?

Monique Vierendeel van Herbalana doet onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen en gaat er zelf mee aan de slag.