Kortrijkse theaterdecors op de topstukkenlijst

Theaterdecors - Bruno Forment

Vijf ensembles uit de Dubosq-collectie van de Kortrijkse schouwburg werden op de topstukkenlijst geplaatst. Deze repertoiredecors dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Nergens in Europa bleef een historisch set decors zo uitgebreid bewaard.

De repertoiredecors van de Kortrijkse Schouwburg vormen een unieke collectie. 424 decorstukken bleven bewaard. De collectie bevat algemene repertoiredecors maar ook sets voor opera's als Aïda, Carmen, La Bohème en Rigoletto. De decors dateren uit een tijd waarin enkel de grootste theaters zich voor elke voorstelling een nieuw decor konden veroorloven. De Kortrijkse Schouwburg, net zoals de meeste van haar tijdgenoten, bezat repertoiredecors die voor verschillende opvoeringen ingezet konden worden. Van een Romeins paleis tot een tempel, boereninterieur en een natuurlandschap.

De decors werden tussen 1913 en 1926 vervaardigd door Albert Dubosq (1863 Parijs - 1940 Lyon) in Brussel. Een deel van de collectie wordt vandaag nog steeds in de Stadsschouwburg bewaard, een ander deel kreeg momenteel een plek in het Stadsarchief. Binnenkort verhuist de collectie naar het nieuwe Erfgoeddepot in Heule. In totaal werden vijf ensembles opgenomen op de Vlaamse topstukkenlijst. Het gaat om Palais gothique uit 1914, place publique mixte moyen âge et moderne uit 1920-21, Forêt asiatique uit 1921, Palais égyptien/grand temple/extérieur égyptien uit 1921 en Place publique italo-espagnole-arabe uit 1921. 

zie ook

Historische theaterdecors

Historische theaterdecors

objectencollectie