Klinkende plannen voor 2026

erfgoed zuidwest

2021 luidt voor de erfgoedcel erfgoed zuidwest een nieuwe beleidsperiode in. Een periode van zes jaar, vol ambities, plannen en samenwerking. Dat vat je moeilijk samen in een kort nieuwsbericht. 

Daarom ook hielden we maandag 25 januari 2020 een digitale ontmoeting. Daar kon je al even uitgebreider proeven van onze plannen en goesting, en natuurlijk konden we toen ook samen klinken. Dat deden we op - jawel - 2026! Kon je er niet bij zijn, dan was je misschien net zo benieuwd.

In een niet zo korte oogopslag vatten we we het plan voor je als volgt samen:

ERFGOED ZUIDWEST IS IN 2026 (of al iets vroeger)...

... meer publieksgericht

 • Tapijtsgeest rolt in 2021 en 2022 de rode loper verder uit, doorheen de streek, bij je thuis, in scholen, woonzorgcentra,...
 • We zetten in op twee grote thema's, een soort vliegwielprojecten zo je wil, waar we onze hele werking aan ophangen. Dit doen we in een open samenwerking, met heel wat organisaties en vrijwilligers.
 • Een eerste kapstop? in 2023 "vieren" we de definitieve oplevering, 50 jaar terug, van de E3/E17 als autosnelweg, waarmee Zuid-West-Vlaanderen plotsklaps een stukje kleiner werd, en de wereld nog meer de woonkamer binnenkwam.
 • Vanaf 2024 zetten we sterker in op het rijke muziekerfgoed die de streek kenmerkt. Van harmonie over fanfare of lokale band, er huist heel wat muziekarchief, mét bijkomende verhalen in de streek. 

... aan de slag met erfgoed waar je het misschien niet verwacht

 • Samen met/voor erfgoedgemeenschappen documenteren en borgen we hun tradities. Zo gaan we aan de slag met piro's, de tabaksteelt, de Feesteworp,...
 • We gaan aan de slag met "zwerfgoed" bij verenigingen, bedrijven en bij families. Hou onze oproepen en onze vliegend-erfgoed-teams in de gaten.

... volop digitaal

 • We realiseren een regionale erfgoedbeeldbank en ondersteunen gemeentes in hun gezamenlijke digitaliseringsagenda. Thematisch vullen we de beeldbank aan.
 • We blijven collecties registeren, samen met jou, in musea, verenigingen, parochiekerken en depots,...
 • We testen met jou nieuwe apps, blijven advies bieden voor jouw digitale plannen en nemen je mee in vorming op maat rond mediawijsheid.
 • We breien minstens een tweede seizoen aan de podcast erfgoedmysteries, en brengen de vele enthousiastelingen en geïnteresserden graag terug samen voor ontmoeting en inspiratie... zodra dat kan.

... met de ogen gericht op diverse doelgroepen

 • We betrekken kinderen, jongeren en jeugdbewegingen rond molenerfgoed, industrieel erfgoed en een heus erfgoeddagnachtspel.
 • We betrekken jong en nieuw talent in de vliegwielprojecten. We dagen studenten en buurten uit het lokaal museum te kapen.
 • We laten iedereen - hoe divers ook - vertellen over zijn, haar en hun erfgoed/erfenis. Dat doen we tijdens Erfgoeddag, in concrete projecten, trajecten en in de vliegwielprojecten.

BELEIDSPLAN 2021-2026

De lezer met wat meer geduld vindt hier het integrale plan. Het Cultureel-erfgoedbeleidsplan leest als een analyse van noden en de actuele werking, die we voor de komende jaren bundelen aan een missie, visie en set van strategische en operationele doelstellingen,... georganiseerd volgens acties, projecten, partnerschappen en methodieken. Een schot voor de boeg dus voor de komende jaren, maar net zozeer een open plan waarin jouw plannen en dromen raakpunten vinden.

zie ook

Tapijtsgeest

Tapijtsgeest

onderzoek
ontsluiting

De Molenbrigade

De molenbrigade

ontsluiting
borging

Leiding gezocht!

Erfgoednachtspel

erfgoeddag
ontsluiting

Bandwerk 2020

registratie
digitalisatie