Je goddelijke huisraad op orde - 14 november

Gebouwen van de eredienst zijn unieke plekken. Je vindt er zéér letterlijk een collectief geheugen van de lokale gemeenschap, opgebouwd doorheen decennia en eeuwen. De gebouwen zijn geen stille musea of schatkamers, maar plekken waar religieuze voorwerpen worden vastgenomen, gebruikt en gekoesterd. 

"Goddelijke huisraad"

Het erfgoed in een kerk kan variëren van liturgisch vaatwerk en textiel over relieken, heiligenbeelden, schilderijen, glasramen, grafstenen tot kerkmeubilair. Deze stukken goed behandelen, verpakken, stockeren en beschrijven is een belangrijke opgave, maar geen evidentie. De intergemeentelijke erfgoedcel, erfgoed zuidwest, helpt lokale betrokkenen graag in de zorg voor dit erfgoed. Op die manier kan ook bij eventuele keuzes tot nevenbestemming of herbestemming van een gebouw voor de eredienst, het roerend religieus erfgoed de nodige aandacht krijgen.

een infomoment

Op maandagavond 14 november 2016 organiseert erfgoed zuidwest een infomoment voor iedereen met een interesse en een verbondenheid met het rijke erfgoed aanwezig in de kerken van de streek. Samen met kerkfabrieken, gemeentebesturen, erfgoedverenigingen en geïnteresseerden staan we stil bij de mogelijkheden rond inventarisatie en waardering van religieus erfgoed.

Dit infomoment vormt een eerste in een reeks inspiratie-avonden die erfgoed zuidwest en de intercommunale Leiedal samen organiseren rond de toekomst van parochiekerken.

Locatie

We ontvangen je graag in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk, aan het Jozef Vandaleplein (voetgangersgebied). Parkeren kan op één van de parkings in de buurt. 

Programma

  • vanaf 18u - ontvangst met koffie
  • 18u30 verwelkoming & voorstelling efgoedcellenwerking
  • Patrick Dezillie, lector Orthodoxe Kerk Brugge, vertelt over zijn ervaringen met de opmaak van een erfgoedinventaris.
  • Welke stappen kan je als kerk concreet zetten in de registratie en waardering van het roerend erfgoed aanwezig in een kerk? Ineke Bruynooghe licht toe en leidt je in, in de ondersteuning die erfgoed zuidwest je bieden wil.
  • Afsluiten doen we met jouw  vragen en bezorgdheden
  • voorziene eind 19u30 - met afsluitend drankje

Inschrijven

Helaas te laat! Het verslag kan je hier nalezen of ga naar projectoproep - Goddelijke huisraad

interesse of vragen, contacteer ons dan via mail op erfgoed@zuidwest.be of ook telefonisch via 056 24 16 16.

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming