Inspiratiesessie Openstellen kerken

Inspiratiesessie Openstellen kerken - Wijnbergkerk Wevelgem

Kerkgebouwen bekleden van oudsher een bijzondere plaats in onze samenleving. Om hun maatschappelijke betekenis nog te versterken, kunnen kerken opengesteld worden voor andere activiteiten: concerten, lezingen, ontmoetingsmomenten… Hoe kan jouw kerk een open en gastvrije ruimte worden? Met welke praktische aspecten moet je rekening houden? Hoe kan je de erfgoedwaarde van je kerk in de kijker zetten?

Op donderdag 8 februari 2018 biedt de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Leiedal een antwoord op deze vragen tijdens de inspiratiesessie in de Wijnbergkerk in Wevelgem. 

Tijdens de inspiratiesessie bieden enkele ervaringsdeskundigen inspiratie. Katlijn Vanhulle van de stichting Open Kerken legt uit waarom je je gebedshuis zou openstellen en geeft een aantal praktische tips mee. Soms worden kerken ook uit de religieuze sfeer gehaald en vervullen ze een nieuwe rol binnen de samenleving. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Marca: schepen van Maarkedal Isabel Van Quickelberghe en Ellen De Clercq vertellen het verhaal. Tot slot licht erfgoed zuidwest toe hoe je kan uitpakken met je roerend religieus erfgoed met het project goddelijke huisraad.

Programma

14u00: Ontvangst met koffie en frisdrank
14u15: Voorbeelden uit de regio
14u30: Katlijn Vanhulle, Open Kerken: "Het gebedshuis als open en gastvrije ruimte"
14u55: Isabel Van Quickelberghe & Ellen De Clercq: "Het Marca, een gemeenschapscentrum in een voormalige kerk"
15u20: erfgoed zuidwest: "De kerk als schatkamer van het dorp"
16u00: Napraten bij koffie en taart

Info en inschrijven

Wanneer: donderdag 8 februari 2018, 14u tot 16u
Waar: Wijnbergkerk Wevelgem, Oleanderstraat 21
Inschrijven: deelnemen is gratis, inschrijven kan via dominique.declercq@leiedal.be of 056 24 16 17

Meer info?

De uitnodiging kan je hier lezen.

Deze inspiratiesessie is een initiatief van de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Leiedal, in samenwerking met erfgoed zuidwest en met de steun van de Vlaamse overheid.

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming