Industriana-labels uitgereikt

Industriana label

Op 11 mei 2017 werden in Leuven de eerste INDUSTRIANA-labels uitgereikt. Dit label - voorzien van een QR-code - brengt extra informatie aan voorbijgangers of toeristen over de geschiedenis en andere weetjes over de industriële erfgoedsite in kwestie. In België ontvingen 22 sites een label. 

Het label werd ontworpen in het kader van het ‘Genius Loci’-project. Het doel van dit project is het bevorderen van toerisme van het Europese industriële erfgoed. Dit project is gecofinancieerd door de Europese Commissie. Ook de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) werkt eraan mee. 

In eerste instantie wordt gefocust op drie sectoren: traditionele gefermenteerde dranken (bier, wijn, enz.) en het distilleren; de verwerking van klei tot baksteen, tegels en dakpannen; traditionele textielambachten en de productie van Europese textielvezels (vlas, hennep, enz.). 

In eerste instantie ontvingen 22 sites het label. Waaronder ook twee sites in Zuid-West-Vlaanderen: de Preetjesmolen in Heule en Brouwerij Verhaeghe in Vichte.