#ikschrijfgeschiedenis

#ikschrijfgeschiedenis

 Al jaren mogen kinderen nog een keer op de draaimolen als ze de flosj trekken, werken muzikanten en dansers zich in het zweet om hun techniek bij te schaven en verfijnen ambachtsmensen hun vakmanschap. Generatie na generatie tappen we moppen in ons eigen dialect, vieren we carnaval, spelen we krulbol, petanque of Kubb in het park …

In onze hoofden gaat ‘geschiedenis schrijven’ gepaard met grootse gebeurtenissen, woorden en daden. Maar geschiedenis schrijven zit ’m ook in de kleine dingen. Of we nu om frietjes gaan naar het frietkot, Nieuwjaar of Pesach vieren of deelnemen aan de Kattenknippeling: dag in dag uit schrijven we samen geschiedenis, bewust of onbewust, door de kleine dingen die we doen en blijven doen.

De campagne #ikschrijfgeschiedenis vestigt de aandacht op de rijkdom aan deze levende tradities en technieken door ‘het gewone’ in de kijker te zetten. Wat voor ons vanzelfsprekend lijkt, is niet altijd zo gewoon. Van meubelmaker tot witloofteler, van mimespeler tot bruid, en van schapenherder tot accordeonist: iedereen schrijft geschiedenis.

Met #ikschrijfgeschiedenis zet het Platform Immaterieel Cultureeel Erfgoed in 2015 tradities en technieken in de kijker. Erfgoed is immers niet alleen iets van vroeger. Schrijf jij mee geschiedenis?