Ik-Xploreer mee in de klas!

Ik-Xploreer mee!

Zuid-West-Vlaanderen is een streek met heel wat groots en klein industrieel erfgoed. Van een thuiswevers-achteraanbouw, een oud arbeiderscafé tot sheddaken en stoommachines. Leerlingen uit het 5de jaar in Anzegem, Kuurne en Waregem trekken op onderzoek. Met wat bronnenonderzoek als basis creëeren ze een eigen podcast over het verleden van hun buurt. 

Wat roterij Sabbe, Concordia en Gernay met elkaar gemeen hebben? Binnenkort kan je over deze sites een podcast beluisteren. Leerlingen gaan namelijk aan de slag met dit erfgoed. Niet enkel fysiek, maar ook met de verhalen, anekdotes... Grootouders die op veertienjarige leeftijd voor het eerst in de fabriek aan de slag gingen, wat betekende dat eigenlijk voor een gezin? Of welke impact had het roten in de Leie op het milieu? Deze vragen onderzoeken de leerlingen. Eerst denken ze na over de waarde van verschillende bronnen - is deze bron wel betrouwbaar? Welke informatie kan een oude foto bieden ten opzichte van een lokaal krantenartikeltje? Na grasduinen in de verschillende bronnen, komen de leerlingen vol inspiratie tot een creatieve podcast vol verhalen.

Het educatief project ‘Ik-Xploreer mee!’ neemt leerlingen uit de 3de graad middelbaar onderwijs mee op zoektocht naar het verleden van hun eigen (school)omgeving. Tijdens de workshops - begeleid door Mooss vzw en erfgoed zuidwest - gaan de leerlingen aan de slag met bronnenonderzoek (en kritiek). Luchtfoto's, beeldmateriaal, getuigenissen en archiefbronnen vormen - samen met een streepje verbeelding - de basis voor een zelfgemaakte podcast. Wil je zelf aan de slag? Het pakket kan je gratis ontlenen bij zuidwest, de workshops worden in de klas begeleid door een medewerker van de erfgoedcel.

Ontleen het pakket

zie ook

ik-xploreer mee!

registratie
ontsluiting
onderzoek