Hoogtewerk van start!

Hoogtewerk

Op 18 februari 2019 werd het startschot gegeven voor het artistiek erfgoedtraject Hoogtewerk. De leerlingen uit het 2e jaar hout-bouw (Guldensporencollege Harelbeke) laten zich inspireren door de ambachtelijke objecten uit de collectie van het Hoevemuseum. Samen met beeldend kunstenares Katelijne De Corte van MUS-E Belgium steken ze de handen uit de mouwen en bouwen hun eigen installatie.

18 februari, 9u. De leerlingen van het tweede jaar hout-bouw uit het Guldensporencollege staan klaar aan het Hoevemuseum. Bert en Thomas van het Centrum Agrarische Geschiedenis nemen hen mee op sleeptouw doorheen de collectie. Verschillende objecten worden bestudeerd, betast en soms ook uitgeprobeerd. Sommige objecten herkennen ze vanuit de klas, of van bij opa thuis, andere zijn onbekend. Het bezoek aan het Hoevemuseum vormt het inspiratiemoment voor het project Hoogtewerk. Met de hier opgedane inspiratie trekken de leerlingen verder naar het atelier van kunstenares Katelijne De Corte, klaar om zelf aan de slag te gaan. De volgende weken gaan de leerlingen aan de slag in de klas. Telkens op maandag gaan ze samen met kunstenares Katelijne De Corte aan de slag. Het eindresultaat kan je op Erfgoeddag in Harelbeke (Peter Benoitmuseum) ontdekken. 

Erfgoeddag 2019 staat heeft als thema 'Hoe maakt u het?'. Ambachten staan met andere woorden centraal. Met het artistiek-erfgoedtraject Hoogtewerk worden jongeren gesensibiliseerd rond erfgoed en vakmanschap. Als leerlingen binnen een opleiding hout-bouw kiezen ze zelf bewust om vandaag een vak te leren. Vakmanschap van vroeger - via de vele objecten in het Hoevemuseum 't Kapelriegoed - biedt inspiratie.

Hoogtewerk is een artistiek traject dat ook in andere regio’s in Vlaanderen werd georganiseerd. Het project is een samenwerking van de erfgoedcellenFARO en MUSE-Belgium in aanloop van Erfgoeddag 2019. Het traject in Harelbeke is een samenwerking van het Guldensporencollege, de stad Harelbeke en erfgoed zuidwest. Het project wordt gerealiseerd met een Dynamo3 subsidie van CultuurKuur. 

CANON Cultuurcel

zie ook

Hoogtewerk

Hoogtewerk

erfgoeddag