Hijs de vlag, vlaggenrituelen in KSA & VKSJ in West-Vlaanderen

Hijs de vlag

Op erfgoeddag 2016 ging in het secretariaat van KSA Noordzeegouw en KSA West in Gullegem de tentoonstelling 'Hijs de vlag' door. Een bijzonder soort erfgoed, vlaggen en hun rituelen, kwamen in de kleurrijke tentoonstelling tot leven. Het vele opzoekwerk, foto's van vlaggen en getuigenissen werden nu verwerkt in de publicatie 'Hijs de vlag'. 

De archiefwerkgroep van KSA Noordzeegouw, die dit jaar haar twintigste verjaardag viert, nam de redactie van de publicatie op zich. Zes rituelen in de KSA en VKSJ van vroeger en nu komen aan bod: de vlaggenwijding, de groet aan de vlag bij het hijsen en strijken ervan, de belofte bij de vlag, de wacht bij de vlag en uiteraard het meedragen van de vlag waar je als groep aanwezig bent. Zelfs de vlaggenroof ontbreekt niet. Er is aandacht voor de iconografie (met situering van de symboliek in het tijdskader en gebruik van originele ontwerptekeningen), voor vlaggenattributen zoals soorten pieken en linten en voor de fabricatie en de bewaring van vlaggen. De Brugse vlaggenbedrijven arte/grossé en Insignia (voorheen Slabbinck) werkten mee aan de publicatie. 

Het boek telt 116 rijkelijk geïllustreerde bladzijden en kost 17 euro (voorintekenprijs). Op maandag 17 oktober 2016 wordt het boek voorgesteld in Gullegem. 

Wie als particulier of heemkundige kring zelf nog KSA- of VKSJ-materiaal (vlaggen, uniformen, uitgaven en andere documenten) liggen heeft kan contact opnemen met altijdjarig@ksanoordzeegouw.be of bellen naar 056/404812. KSA Noordzeegouw beschikt over een ruim archief. Wie een goede bestemming zoekt voor zijn KSA of VKSJ-archivalia of -realia is er aan een goed adres.