Hijs de vlag!

Belofte bij de vlag

Hijs de vlag voor nieuwe dag. KAMP! Hoog in top, zonnewaarts op. MOED! Gods banier, uw wacht is HIER! 
(Stijl in KSA Jong-Vlaanderen, 1956)

Vlaggen en vlagrituelen kennen een lange geschiedenis en boeiende verhalen. Zo trokken in 1931 600 KSA'ers naar Rome om hun vlag te laten zegenen door paus Pius XI. Een misverstand, het gerucht met opstandige jeugd uit Vlaanderen te maken te hebben, zorgde ervoor dat de paus weigerde de vlag te zegenen. En in 1945 werd tijdens een gouwdag de vlaggenparade in Brugge op gejoel onthaald. De marcherende KSA'ers, met Leeuwenvlag, herinnerden te hard aan de nazi's die de stad amper een half jaar voordien verlaten hadden.

Benieuwd naar meer vlagverhalen en rituelen? KSA Noordzeegouw, KSA West, KSA Oost-Vlaanderen en Arte Grosse slaan de handen in elkaar voor Erfgoeddag. Samen gingen ze op zoek naar vlagrituelen, vroeger en nu. 

Bij vele groepen speelde, en speelt nog steeds, de vlag een belangrijke rol. Vaak hangt de vlag nog steeds te wapperen tijdens het jaarlijkse kamp. Bij de start van de activitieten wordt de vlag gegroet. Het ritueel ging (en gaat soms nog steeds) gepaard met een plechtige vierkantsformatie, deftig in het uniform worden kreten en liederen gebracht. Bij de KSA, een katholieke vereniging, werden vlaggen gewijd. Met het wijden van de vlag werd een zegen gevraagd voor de leden van vandaag en morgen. Leden en leiding beloofden ook trouw aan de vlag. Met de hand op de vlag verbonden ze zich met de idealen en met de groep die de vlag symboliseert. Daarnaast kennen we de vlaggenwacht, worden vlaggen meegedragen tijdens tochten en worden vlaggen weleens geroofd door naburige groepen. 

Kom op Erfgoeddag vlaggen groeten bij de KSA en VKSJ in Gullegem. Aan de hand van 50 vlaggen, waarvan de oudste uit 1912 dateert, foto's en filmpjes ontdek je meer over vlagrituelen van vroeger en nu. Arte Grossé toont je hoe een vlag tot stand komt, van ontwerptekening tot borduurwerk. Haal je jeugdbewegingsuniform uit de kast en ontdek de verrassende verhalen achter de vlag!

Praktisch
Provinciaal Secertariaat KSA Noordzeegouw, Dwarsweg 1, 8560 Gullegem
10u-18u

Op Erfgoeddag, 24 april, valt er heel wat te beleven. Lees meer over het programma in Zuid-West-Vlaanderen of ontdek alle activiteiten op Erfgoeddag.be