Harmonie Vooruit viert 100 jaar

Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke viert 100-jarig bestaan met boek en tentoonstelling

In 2022 bestaat Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke een eeuw. Naar aanleiding van dit jubileum publiceert het orkest een boek getiteld “100 jaar Harmonie Vooruit in 100 objecten”. Auteurs zijn de onderzoekers Dr. Elwin Hofman, postdoctoraal onderzoeker en trombonist binnen het orkest, en Leendert Acke, praktijkassistent en trompettist. Beide historici zijn verbonden aan de vakgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 aan KU Leuven. 

In het boek komen honderd voorwerpen aan bod die diverse aspecten van het orkest belichten. Elk voorwerp – foto, object, getuigenis… – is uniek voor Harmonieorkest Vooruit. De objecten staan op zichzelf, maar nog meer herbergen ze een herinnering, een interessant verhaal of een unieke eigenschap van het orkest en haar leden. Zo wordt er niet alleen gefocust op muzikale hoogtepunten, maar ook op het verenigingsleven en het profiel van de betrokkenen. Bovenal wordt de geschiedenis gekaderd binnen de maatschappelijke en politieke context in het Harelbeekse en (ver) daarbuiten. Deze aanpak laat toe om een diverse, maar toch samenhangende geschiedenis op een toegankelijke manier te brengen.

Van de voorwerpen in het boek wordt in mei en juni 2022 een selectie tentoongesteld in de bibliotheek van Harelbeke en de foyer van CC Het Spoor De tentoonstelling brengt de geschiedenis van de harmonie op interactieve wijze tot leven. Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van erfgoed zuidwest, en met de samenwerking van het archief van Harelbeke, AMSAB, CEMPER, Bibliotheek Harelbeke en Het Spoor.

 

Het boek is vanaf 6 mei 2022 beschikbaar via de website www.harmonievooruit.be (€39). De tentoonstelling loopt vanaf 6 mei tot en met 30 juni 2022 in de Bibliotheek van Harelbeke en de foyer van CC Het Spoor (vrije toegang).