Gezocht: erfgoedklasbakken

In april 2022 duiken we met Erfgoeddag in het rijke schoolverleden. Maar er is meer: tijdens de Erfgoeddag-week, van 25 tot 29 april, willen we erfgoedverhalen in de lagere- of secundaire schoolklas brengen. Daarvoor zijn we nog op zoek naar erfgoedklasbakken!

In Zuid-West-Vlaanderen zijn er al een aantal klassen ingeschreven die graag een klasbak op bezoek krijgen. Als erfgoedklasbak laat je leerlingen gedurende één lesuur kennis maken met erfgoed. Niet meteen een idee? Hieronder vind je een heleboel voorbeelden:  

Erfgoedverhalen in de lagere of middelbare school: enkele ideeën

 

  • een molenaar vertelt over windkracht en de technieken van tandwielen
  • in de turnles maken de leerlingen kennis met oude volkssporten;
  • een vrijwilliger uit de heemkring vertelt een meeslepend interessant verhaal over de lokale reus;
  • Samen met de klas kook of bak je een heerlijk streekproduct volgens lokale recepten;
  • Een Franstalige of Engelstalige erfgoedliefhebber gaat met de leerlingen in de Franse of Engels les in gesprek over zijn of haar favoriet erfgoed.

  

Deelnemen

  • Lijkt het iets voor jou een uurtje voor de klas staan? Nog niet helemaal overtuigd? Wil je meer info? Contacteer Mies@zuidwest.be, ze helpt je graag verder met alle vragen of de registratie van jouw lesvoorstel.
  • Ben jij leerkracht en ben je benieuwd wat jouw leerlingen kunnen opsteken van zo'n erfgoedklasbak? Hier kan je een klasbak voor een uurtje reserveren. 

 

Coaching

Zin om een uurtje voor de klas te staan, maar wil je graag ondersteund worden bij de voorbereidingen? Je kan deelnemen aan een coachingtraject (FARO i.s.m. Oetang Learning Designers). Het traject bestaat uit twee webinars die je op eigen tempo kunt bekijken en twee regionale sessies waar coaching op maat mogelijk is. Meer informatie over dit traject vind je via deze link

 

Digitaal startmoment erfgoedklasbakken

Op dinsdag 7 december organiseert FARO van 10 tot 11.30 uur een digitaal startmoment voor erfgoedklasbakken. Schrijf je in, want tips en inspiratie zijn verzekerd!