Foto's met namen

Foto's met namen

Bewaar je een digitale fotocollectie? Om de juiste foto snel terug te vinden is het belangrijk je foto's een goede en unieke naam te geven. We geven je enkele tips!

Elke foto krijgt een uniek nummer. Zo vermijd je dat je foto's overschrijft en kan je snel een foto terugvinden in je mappenstructuur. Wanneer je een foto beschrijft, geef je deze beschrijving hetzelfde nummer. Zo zijn foto en beschrijving onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Betekenisvolle of betekenisloze bestandsnamen?

Je kan je bestanden en betekenisvolle of betekenisloze bestandsnaam geven. Beide hebben voor-en nadelen, maar voor grotere projecten en collecties is het beter om een betekenisloze bestandsnaam te geven aan je beelden. Het zorgt voor unieke bestandsnamen en je bestanden een naam geven gaat een stuk sneller. De beschrijving kan je dan koppelen aan dit bestand in een inventarisatielijst, een databank…

Betekenisvol

betekenisloos

20210705_kerkstraat_57

DABA_12896

Tijdrovend

Automatisch

Makkelijker foutjes

Geen fouten, uniek

Voor kleinere projecten

Voor grotere projecten

Tips bestandsnaam

  • Hou het simpel: gebruik maximaal 3 elementen in je nummer (bijvoorbeeld prefix_nummer)
  • Gebruik enkel letters, hoofdletters cijfers en _. Gebruik geen spaties of speciale tekens, zodat er geen technische problemen opduiken. 
  • Gebruik verloopnullen. Als je een collectie hebt van bijvoorbeeld meer dan 1000 foto’s, Geef foto 1 dan een bestandsnaam met cijfer 0001.
  • Als twee bestanden een band hebben met elkaar, toon dit dan via de bestandsnaam. Digitaliseerde je bijvoorbeeld de voor- en achterkant van de postkaart, geef ze dan dezelfde bestandsnaam met een a bij de voorkant en een b bij de achterkant. Vb. PBK_0001a en PBK_0001b.
  • Maak duidelijke afspraken binnen je vereniging zodat iedereen hetzelfde systeem gebruikt.

What’s in a name? Geef je bestanden snel een naam

Heb je een grote hoeveelheid bestanden die je een nieuwe naam wil geven? Maak dan gebruik van een programma waarbij je al je bestanden in één keer een nieuwe naam kan geven. Met deze programma’s kan je ook vaak bestanden verkleinen of ze omzetten naar een ander bestandstype.

Enkele nuttige programma’s zijn IrfanviewXNVIEWReNamerBulk rename utility en nameChanger

Nuttige links:

zie ook