Erfgoednachtspel Kortrijk

Het Kortrijkse erfgoed van de ondergang redden? Voor deze moeilijke uitdaging stond chiro Knipoog op zaterdag 11 juni!

Schepen Axel Ronse ontving een dreigende brief. De kelder van het stadshuis ligt vol met bommen, de bende van Salembier eist de aanslag op. De bende eist van de stad Kortrijk 937.000.000 euro, 15 tickets voor Alcatraz, 20 tickets voor Spinrag, 250 UiTpaspunten en een jaarabonnement voor 7 personen in het zwembad. De stad kan hierin echt niet tegemoed komen. Chiro Knipoog is de laatste hoop die Kortrijk nog heeft, of al het erfgoed dreigt de lucht ingeblazen te worden. 

De setting zorgde onmiddellijk voor de juiste sfeer. De kelder onder het historische stadhuis was (bewust) slecht verlicht, de nodige sloten en barrières waren aangelegd, zelfs een mijnenveld en stroomvloer hadden we voorzien!
Met de Erfgoedapp van FARO werd de chiro doorheen de stad gestuurd naar allerlei erfgoedlocaties, daar voerden ze opdrachten uit die hen hielpen de sloten en barrières te ontmantelen. Zo geraakten ze steeds dichter bij de te ontmantelen bom. De uitgekozen locaties voor de opdracht waren soms echt bijzonder. Zo mochten we gebruik maken van de Artillerietoren en de Middelleeuwse kelder, locaties die normaal altijd achter slot en grendel zitten. Een unieke ervaring voor de chiro, die hier met veel enthousiasme op hebben gereageerd. 

Twee uur hadden ze de tijd om Kortrijk te doorkruisen, codes te kraken en uiteindelijk de bom te ontmantelen. Met nog een ruime 10 minuten op de klok slaagden ze er uiteindelijk in de juiste draad van de bom door te knippen en deze te neutraliseren. Kortrijk, en haar erfgoed, zijn gered van de ondergang!

Zelf een erfgoedspel spelen? 

Zin om samen met jouw jeugdbeweging een erfgoed(nacht)spel te spelen? Contacteer ons via erfgoed@zuidwest.be

Het erfgoednachtspel is een gemeenschappelijk project van de intergemeentelijke culturele samenwerking Achthoek en de West-Vlaamse erfgoedcellen CO7, erfgoed zuidwest, Kusterfgoed, TERF en Erfgoedcel Brugge en FARO. 

zie ook

Leiding gezocht!

Erfgoednachtspel

erfgoeddag
ontsluiting