erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen biedt eerste inkijk

persmoment erfgoeddepot

Ongeveer tien jaar na de allereerste gesprekken over bewaardepots in West-Vlaanderen, opent midden 2018 het erfgoeddepot Zuid-West-Vlaanderen zijn deuren! Dit depot is de plek waar het erfgoed van de lokale besturen uit Zuid-West-Vlaanderen efficiënt wordt bewaard voor het nageslacht. Ook het stadsarchief van Kortrijk én Erfgoedbibliotheek Westflandrica krijgen er onderdak. In één gebouw realiseren stad en streek de professionele ruimtes die voorheen veelal niet voorradig waren, is er ruimte voor groei en transit, en wordt ook expertise en een dynamisch collectiebeleid samengebracht. 

Op woensdag 27 september 2017 verzamelden heel wat betrokkenen voor een unieke rondleiding op de werf, op de Vier Linden te Heule. Het erfgoeddepot vormt een professioneel en energiezuinig gebouw volgens hedendaagse principes, en dit voor de bewaring van het rijke erfgoed van de lokale besturen uit Zuid-West-Vlaanderen. Het erfgoeddepot is 5000 m² en biedt tot 3600 m² aan permanente en tijdelijke bewaarruimtes. Het gebouw wordt gerealiseerd door de Stad Kortrijk, met de steun van de Provincie West-Vlaanderen (€2.000.000) en de Vlaamse Gemeenschap (€500.000). In het gebruik van het gebouw zullen de deelnemende gemeentes bijdragen.

Als intergemeentelijke erfgoedcel begeleidt erfgoed zuidwest sinds 2011 het traject van en naar het erfgoeddepot, en ontwikkelt samen met de betrokkenen projecten en begeleiding.

Een glimps opvangen van het gebouw in opbouw kan je hieronder. De finesses en principes achter het erfgoeddepot ontdek je op onze projectpagina.

We verwijzen ook graag naar het persbericht van de Stad Kortrijk voor meer informatie.

Zie ook

zie ook

TREZOOR

Trezoor

archiefinstelling
bibliotheek en documentatie
erfgoedstudie