Erfgoedcentrum de Briekenmolen opent de deuren

Erfgoedcentrum de Briekenmolen Wervik

Op zondag 24 april 2016 opent het nieuwe Erfgoedcentrum in Wervik haar deuren. Tot de zomer van 2015 was het gebouw ‘Het Tabakscentrum’ nog eigendom van de ‘Beroepsvereniging ter verdediging van de belangen van de tabakstelers’, ook gekend als het Tabakssyndicaat. Ondertussen kocht de stad Wervik het pand, renoveerde het en nam de Dienst Erfgoed & Museum er haar intrek in. In het nieuwe Erfgoedcentrum kan iedereen met een interesse voor erfgoed terecht. 

In de leeszaal kunnen bezoekers terecht om boeken en tijdschriften rond geschiedenis, volkskunde en erfgoed in te kijken, stadsarchieven en verenigingsarchieven te raadplegen of om foto’s, postkaarten, film en documentatie te ontdekken. Iedere dinsdag, woensdag en donderdag van 14:00 tot 17:00 uur kan je er terecht, of na afspraak. 

In het vernieuwde Erfgoedcentrum is er een volledig uitgeruste ruimte waar collectiestukken, documenten, archiefstukken en veel meer ontvangen worden. In deze werkruimte worden archief- en collectiestukken gereinigd, onderzocht, geïnventariseerd en gefotografeerd. Daarnaast is er ook een professioneel quarantainelokaal waar bepaalde stukken, in geval van besmetting, tijdelijk een onderkomen vinden en behandeld worden tegen schimmels, houtworm of andere besmettingen. 

Kers op de taart is het nieuwe depot waar het stadsarchief, de collectie van het Nationaal Tabaksmuseum, historische materialen van verenigingen en veel meer op een professionele en veilige manier bewaard worden.