erfgoed zuidwest ondersteunt projecten

Gapersfeesten

Erfgoed zuidwest voorziet binnen het erfgoedbeleidsplan financiële ondersteuning voor projecten die samenwerking en/of innovatie centraal plaatsen. Tweemaal per jaar kunnen projecten ingediend worden. Tijdens de subsidieronde van april 2020 werden drie projecten geselecteerd voor ondersteuning.

Met de ontvangen subsidie kunnen de organisaties aan de slag met hun lokale/regionale erfgoed.

Stoatiekirmesse - De Statievrienden

De statievrienden uit Waregem verrichten onderzoek naar het erfgoed van de Statiewijk. Eind september 2020 organiseert de vereniging Statiekirmesse, een tweedaags evenement rond de geschiedenis van de wijk. Er zijn verschillende activiteiten: een historische gidsbeurt, fotopresentatie, filmavond, digitale expo en een erfgoedcafé. Het erfgoedcafé vormt hierin het sluitstuk. Deelnemers krijgen gedurende de avond enkele gerechtjes voorgeschoteld en kunnen kiezen uit enkele sprekers die mee met hen aan tafel schuiven. Zo krijgen ze de verschillende verhalen van de wijk te horen. Hiervoor werkt de vereniging samen met heel wat partners. 

Gapersstoet - Anzegemse Gapersfeesten vzw

De gapersfeesten in Anzegem hebben een lange geschiedenis. Doorheen de jaren verwaterden verschillende gebruiken waaronder de organisatie van de Gapersstoet. Het comité zet sinds 2017 in op de heropleving van de feesten, onder ander de verkiezing van het Gapertje werd nieuw leven in geblazen. In 2021 wil de organisatie na 20 jaar opnieuw een Gapersstoet organiseren tijdens het feestweekend. Hiertoe worden ook de oude reuzen van Anzegem hersteld. De organisatie wil mee het erfgoed van de vroegere edities van de stoet opsporen, bewaren en bekend maken bij de inwoners. De stoet - en de voorbereidingen - worden gedocumenteerd. Er wordt samengewerkt met heel wat verenigingen, en ook met de lagere school.

Wiegeliedjes – FMDO vzw

Binnen het project 'Wiegeliedjes' wil FMDO slaapliedjes uit verschillende culturen vastleggen en doorgeven aan volgende generaties. Hiervoor wordt – in samenwerking met verschillende partners – een innovatieve wieg gebouwd die op tournee gaat. Het project heeft tot doel de liedjes zoveel mogelijk te laten beluisteren en ze ook te bewaren. De lancering wordt voorzien op Erfgoeddag 2021 (thema De Nacht).

Volgende indiendatum in najaar 2020

Werk je zelf aan een erfgoedproject waarin samenwerking of innovatie centraal staan? De volgende indiendatum voor projectsubsidies is 1 oktober 2020. Plannen? Neem contact op met erfgoed zuidwest via lieze@zuidwest.be. We begeleiden je graag bij de aanvraag!

zie ook

Gapersfeesten

Gapersfeesten

volksfeesten en tradities

Ansold en Vikatine

Vikatine

reuzen

Ansold

Ansold

reuzen

erfgoedtraditie logo

Grisolde

reuzen

Statievrienden

De Statievrienden

lokaal en regionaal erfgoed
erfgoedstudie