erfgoed zuidwest ondersteunt projecten

Het brand weer - Spacemakers

erfgoed zuidwest voorziet binnen het erfgoedbeleidsplan financiële ondersteuning voor projecten die samenwerking en/of innovatie centraal plaatsen. Tweemaal per jaar kunnen projecten ingediend worden. Op 15 mei werd de eerste indienperiode afgesloten. 

Twee projecten werden in april 2017 weerhouden door de raad van bestuur. Met de ontvangen subsidie kunnen de organisaties aan de slag met hun lokale/regionale erfgoed.

75 jaar brandweer Avelgem

De verwoestingen tijdens 1940-1945 vormden de aanleiding voor de oprichting van een brandweerpost in Avelgem. In 2017 viert de Brandweer haar 75-jarig bestaan. Tijdens een herdenkingsmoment op 1 juli 2017 worden oude (en nieuwe) uniformen van onder het stof gehaald tijdens een modeshow. In samenwerking met Spacemakers (een artistiek project van JH Krak) wordt een projectie samengesteld waarin oud beeldmateriaal van de brandweer tot leven komt op de gevel van GC Spikkerelle. Het project wordt als aanleiding gebruikt om het aanwezige erfgoed in - en buiten - de kazerne te inventariseren, foto- en beeldmateriaal wordt gedigitaliseerd. 

Avelgem - Het brand weer Avelgem - Het brand weer Avelgem - Het brand weer

Jubileum reuzen Ivo Bloeiaard en Filomene Mentenaire

Op 9 september 2017 vieren de reuzen Ivo Bloeiaard en Filomene Mentenaire, van de wijk Kappaert in Zwevegem, hun diamenten jubileum. Naar aanleiding van deze huwelijksverjaardag wordt een jubileumstoet georganiseerd. Het feestkomitee Kappaert - in samenwerking met lokale handelaars, verenigingen, scholen en reuzenverenigingen uit de regio - wil met deze stoet dit Zwevegemse immaterieel cultureel erfgoed bekend maken. De stoet wordt gefilmd en zo gedocumenteerd. 

Tweede indiendatum in het najaar 

Werk je zelf aan een erfgoedproject waarin samenwerking of innovatie centraal staan? De volgende indiendatum voor projectsubsidies is 1 oktober 2017. Kom op donderdag 31 augustus naar het Subsidie-Laboontdek alle info over het reglement en stel je vragen over jouw project.