Einddagen der mensheid herdenkt WOI

Einddagen der mensheid

Terwijl hier de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht en vredesboodschappen worden uitgesproken, woeden vandaag oorlogen waar België en Europa in betrokken zijn; een paradoxale situatie. De documentaire Einddagen der mensheid. We herdenken wat we niet langer herinneren is het sluitstuk van een project waarin de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek geconfronteerd wordt met recente oorlogsgeschiedenis. Kan de mensheid leren uit het verleden of zijn we gedoemd ons traumatisch verleden steeds te herhalen? 

De documentaire is van de hand van Kevin D'heedene. De titel 'Einddagen der Mensheid' is ontleend aan het toneelstuk van Karl Kraus, waarin geschiedenis een collage is van kleine verhalen, interviews en citaten. De documentaire brengt het verhaal van WOI soldaat Lucien Degrijse hop verschillende manieren doorheen getuigenissen van een Bosnische en Iranese veteraan. Universele oorlogsverhalen, als vluchtelingen, moeders die hun zoon in de strijd verliezen, enz. komen aan bod. Het verhaal van Käthe Kollwitz uit WO I is hetzelfde als van een Israëlische moeder uit Jerusalem, of een Palestijnse moeder uit Hebron. De beschrijving van concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog (Theresienstad) – doet besluiten dat er een tragische en historische continuïteit bestaat in alle oorlogen.

Naast deze persoonlijke getuigenissen worden filosofische overwegingen offscreen gebracht, die de universele boodschap brengen van oorlogsontwikkeling en oorlogslogica. Het gaat over chemische wapens, gas, artillerie en infanterie. En hoewel het gebruik en de ontwikkeling van wapens aan evolutie onderhevig is, blijft het leed van oorlogsslachtoffers nu of honderd jaar geleden, hetzelfde. De persoonlijke verhalen van het individuele slachtoffer – als sprekende mens van dichtbij – toont niet alleen het leed. Tenslotte brengen de getuigen ons een boodschap. Ze leren de toeschouwer dat zij, vanuit hun leed, niet een boodschap van haat of geweld uitdragen. Ze moedigen ons aan tot tolerantie, respect en goede wil.

De documentaire gaat in première op donderdagavond 5 juli in de Budascoop, Kortrijk. Meer info