Een Wiki vol (VKSJ) erfgoed

VKSJ - WESTHOEK verbeeldt

KSA West brengt 85 jaar VKSJ-geschiedenis samen op een eigen VKSJ-Wiki. Ook jij kan - van thuis uit - meeschrijven aan de geschiedenis van deze jeugdbeweging in West-Vlaanderen. Kom op 10 september naar de opleiding in Brugge!

85 jaar lang kenden heel wat (West-)Vlaamse gemeenten een lokale afdeling van de VKSJ en/of Roodkapjes. De VKSJ - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd - werd in de eerste helft van de jaren 30 opgericht binnen de secondaire meisjesscholen. In '42 volgde de oprichting van de Roodkapjes voor meisjes uit de basisschool. In '78 fusioneerde de VKSJ met de KSA tot één beweging. Sinds 1 september 2015 kregen alle plaatselijke groepen de naam KSA. Dit betekende het officiële einde van 85 jaar jeugdbewegingsgeschiedenis.

85 jaar geschiedenis betekent heel wat informatie, archieven en erfgoed. Samen met erfgoed zuidwest, en met steun van de provincie West-Vlaanderen, zette KSA West een project op om het VKSJ-erfgoed vast te leggen en te delen. Ook Heemkunde Vlaanderen en KADOC zijn partner in het project. Met de realisatie van een VKSJ-erfgoed Wiki wordt de beschikbare kennis over de VKSJ-geschiedenis gebundeld en online beschikbaar gemaakt. Wie wil kan de informatie op de Wiki ook zelf aanvullen of kan de info gebruiken als basis voor eigen onderzoek. Tegelijkertijd fungeert de wiki als toegangspoort of leeswijzer voor de bewaarde VKSJ archieven.

Schrijven op een Wiki?

Iedereen kan mee de informatie aanvullen op de VKSJ-erfgoed-Wiki. Op zondag 10 september 2017 organiseren KSA West en erfgoed zuidwest samen een Wiki-Opleiding. Tijdens een schrijfsessie in de namiddag kan je meeschrijven aan de geschiedenis van de VKSJ. 

Praktisch

Datum: zondag 10 september, 9u30
Programma: 9u30-12u30 - Wiki-Opleiding, 13u30-16u - Schrijfsessie VKSJ-erfgoed. KSA West voorziet broodjes voor wie over de middag blijft.
Waar: Sint-Lodewijkscollege Brugge (Magdalenastraat 30) 

Inschrijven: Deelnemen is gratis, we vragen je wel vooraf in te schrijven via erfgoed@zuidwest.be 

zie ook