Een stad in puin: de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Kortrijk

Oorlogsschade

De Tweede Wereldoorlog richtte een enorme ravage aan in Kortrijk. Tijdens de tentoonstelling in het Rijksarchief ontdek je meer over de beschadigingen. Bezoek de tentoonstelling vanaf Open Monumentendag tot 27 september.

De inval van het Duitse leger en de daaropvolgende Leieslag in mei 1940 zorgde al voor veel oorlogsschade in Kortrijk en omgeving. In 1943 en 1944 legden verwoestende geallieerde luchtaanvallen, waarbij het vormingsstation aan de Marksesteenweg geviseerd werd, de stad grotendeels in puin. Meer dan 5000 gebouwen werden verwoest of zwaar beschadigd.

Het Rijksarchief beheert het archief over oorlogsschade aan privégoederen, waaronder ook enkele duizenden individuele dossiers van Kortrijkzanen. Die bevatten naast talloze administratieve documenten ook een indrukwekkende hoeveelheid onuitgegeven foto’s, kaarten, plattegronden en andere opmerkelijke stukken. Aan de hand van deze archiefstukken maakt de tentoonstelling de verbijsterende vernielingen in Kortrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw tastbaar.

zie ook

Rijksarchief Kortrijk

Rijksarchief Kortrijk

archiefinstelling