Een nieuw verhaal voor Manten en Kalle

Manten

Sinksenzondag, 20 mei, belooft een belangrijke dag te worden voor de Kortrijkse reuzen Manten en Kalle. Ze verwelkomen hun eerste reuzenbaby. Benieuwd? Afspraak op de Grote Markt. Tot dan kan je wekelijks een nieuwe aflevering van het vervolgverhaal over de reuzen lezen. 

De Kortrijkse reuzen Manten en Kalle zijn een onafscheidelijk duo. Hun herkomst is niet helemaal bekend, maar ze verschenen voor het eerst als onderdeel van het uurwerk-klokkenautomaat op de Halletoren. Al sinds de 19de eeuw verschijnen ze in het straatbeeld tijdens feesten en stoeten. Ze leiden een onregelmatig bestaan, de laatste decennia verdwenen ze uit beeld.

Enkele jaren geleden zag een werkgroep het licht met als roepnaam “Reuze Groot Kortrijk”. Uitgangspunt was de toenemende aandacht voor cultureel erfgoed en de reuzentraditie in het bijzonder. Reuzencomités uit het omliggende staken de koppen samen met creatieve en begeesterde vrijwilligers. Studenten van Howest creëerden prototypes van nieuwe reuzen. Uiteindelijk ging het stadsbestuur met Bolwerk in zee. Letterzetter Jonas Bruyneel en de lettertypes Thomas Jacques en Sien Demuynck herschreven het verhaal van de Kortrijkse reuzen. Het resultaat zal je ongetwijfeld verrassen! Lees het vervolgverhaal van de Kortrijkse reuzen.

Op Sinksenzondag verwelkomen de reuzen hun eerste reuzenbaby. Als de mechanische reus, 5m en 10 centimeter hoog, een jongen of meisje wordt is nog niet bekend. 

zie ook