Een bijzonder tapijtverhaal

Tapijtje Greta De Rycke

Achter de schermen werd de voorbije maanden druk gewerkt aan het project Tapijtsgeest. Via getuigenissen, bedrijfsgeschiedenissen en oude beelden brengen we de geschiedenis van het pooltextiel in beeld. Pooltextiel? Met deze technische term wordt gedoeld op hoogpolige weefsels, denk daarbij bijvoorbeeld aan tapijt en meubelstoffen. Tot de jaren 80 beleefde deze sector in onze regio gouden tijden. Vanaf het najaar ontdek je het verhaal tijdens de expo. 

Heel wat bijzondere verhalen kwamen al boven. We laten je er hier al even van smullen én misschien kan jij ons nog helpen met één van de 'losse eindjes' in het verhaal?

De firma Verstraete-Verbauwede uit Deerlijk maakte naast zijn gewone assortiment ook een kenmerkend buitenbeentje: bidtapijtjes met een kompas. Deze tapijtjes - vooral bedoeld voor export - toonden je snel de weg naar Mekka. Werkte jij ooit mee aan de realisatie van zo'n tapijtje? Bewaar je er nog ééntje of ken je iemand met zo'n tapijtje? 

De firma Verstraete Gaby uit Deerlijk maakte voor de doortocht van Johannes Paulus II in België speciale paustapijtjes. De tapijtjes sierden nog lange tijd nadien openbare gebouwen en katholieke scholen. Heb jij er nog eentje liggen?

Vanaf 1959 werden er, eerst in het PTI in Kortrijk en later in de Hallen, de Textieldagen georganiseerd. Een groots evenement ter promotie van de sector. Kleppers als Vader Abraham en de Kreuners vond je op het podium. Ben jij er ooit geweest? Bewaar je nog foto's? 

In 1982 werd tijdens de Floklorefeesten in Rollegem het grootste wandtapijt ter wereld opgehangen. Het tapijt was maar liefst 21,24 meter breed en 30,25 meter hoog. Vanaf 1984 kreeg het een plekje in het Guiness book of records. Werkte je mee aan dit tapijt? Of was je er destijds bij? 

In de wijk Den Belgiek in Deerlijk wordt een wijkburgemeester verkozen. Elke kandidaat krijgt verschillende campagneleiders achter zich. In 2001 liet het team achter kandidate Greta De Rycke tapijtjes met haar portret maken bij de firma Devos Caby. Deze tapijtjes werden verdeeld in de wijk. En met succes, niet veel later mocht Greta de sjerp ontvangen! Bewaar jij nog een Greta-tapijtje? Of heb je herinneringen aan deze verkiezing?

Kan je ons helpen met een herinnering of foto's aan één van deze gebeurtenissen, of ken je nog een tapijt- of meubelstoffabrikant met een bijzonder product of verhaal? Neem contact op met Emma via emma@zuidwest.be!