Duiken in de Machine 'duikt' tweede fase in

Singer Naaimachine

Een virtuele wandeling maken door een oude hopplukmachine of de interne werking van een Singer-naaimachine op de computer bestuderen? Dat is binnenkort misschien mogelijk. De Vlaamse overheid besliste vorige week immers om het project ‘Duiken in de machine’ verder te ondersteunen. 

Primeur krijgt vervolg
‘Duiken in de machine’ werd in 2015 opgestart en was een primeur in Vlaanderen. Verschillende partners sloegen de handen in elkaar om machinaal erfgoed toegankelijk te maken voor het publiek en om de digitale informatie langdurig te bewaren. De conservering van dit erfgoed is niet vanzelfsprekend. Het vraagt een grote opslagcapaciteit en heel wat technisch onderhoud. De Vlaamse Overheid heeft beslist om Duiken in de machine ook in 2016 verder te ondersteunen.

Eerste fase
Er werd in de eerste fase al heel wat gerealiseerd: zo ging de hopplukmachine (Hopmuseum Poperinge) door de scanner van de grenspost in de Waaslandhaven om de interne werking bloot te leggen. Op de zwingelturbine (Texture Kortrijk) werd een Reverse Engineering uitgevoerd waarbij de volledige machine met bewegende interne componenten in een CAD pakket werd getekend. Het departement Werktuigkunde van KULeuven ging aan de slag met een naaimachine (MIAT Gent). Howest Kortrijk maakte ondermeer technische modellen, zorgde voor een ‘Google Cardboard’ Virtual Reality ervaring en voor 3D prints en maquettes van de machines.

Doel
Het uiteindelijke doel van het project is om een handleiding voor de 3D digitalisatie van industrieel en agrarisch erfgoed samen te stellen. In verschillende takken van de samenleving kan men technologie en kennis terugvinden die bijzonder interessant is om toe te passen op het erfgoed. Groepen die over deze knowhow beschikken helpen mee richtlijnen voor de erfgoeddigitalisatie vorm te geven. De handleiding zal een grote steun zijn voor erfgoedbeheerders die aan de slag willen gaan met hedendaagse archivering en publiekswerking.

Lees meer over het project op de projectpagina Duiken in de machine.

zie ook

Duiken in de Machine

Duiken in de machine

digitalisatie
ontsluiting