Digitalisatoren - een registratietocht doorheen gemeentehuizen, depots en musea

Digitalisatoren - Nele en Saar

Zes weken lang doorkruiste een team van 5 Digitalisatoren Zuid-West-Vlaanderen. Gewapend met meetlat, labels en fototoestel registreerden ze meer dan 3000 erfgoedobjecten. Benieuwd naar de avonturen van dit mobiele registratieteam? Jobstudenten Charlotte en Saar nemen je mee op de registratietocht doorheen gemeentehuizen, depots en musea!

In augustus en september 2018 trokken wij als een team van vijf studenten, met de auto, trein en fiets door Zuid-West-Vlaanderen met als doel verschillende erfgoed-collecties digitaal te ontsluiten. De objecten werden door ons genummerd, opgemeten, uitgebreid beschreven en tenslotte ook gefotografeerd, om deze collecties digitaal toegankelijk te maken voor alle erfgoed-liefhebbers.

Onder de meer dan 3000 erfgoedobjecten waren enkele memorabele stukken bij, wij maakten voor jullie een selectie van onze persoonlijke favorieten.

Charlotte (22) – kunstwetenschapper

“De analoge GPS van de brandweer van Vichte is het perfecte voorbeeld van vindingrijkheid en de manier waarop technologie, die wij nu zo vanzelfsprekend vinden, geëvolueerd is. Het systeem bestaat uit een grote kast met verschillende lades per straat die elk een fiche bevatten met een routebeschrijving vanaf de kazerne. Ongelooflijk, toch?!“

Niene (22) – fotograaf
“Tijdens het fotograferen kwam ik in het stadsarchief van Harelbeke een zeer interessante affiche tegen over snuif, gericht aan huisvrouwen en moeders. ‘De beste remedie tegen hoofdpijn, neusvallingen en griep’ stond erop. Vandaag de dag, in tijden van health-shakes, powerfoods en avocado’s, is dit compleet ondenkbaar!” 

Saar (21) – kunstwetenschapper
“De hermelijnen mantel, die deel uitmaakt van een collectie processiekledij van Kruiseke, is met voorsprong mijn favoriete object. De afwerking uit echt bont doet denken aan lang vervlogen tijden en geeft een instant royaal gevoel. Erfgoed om bij weg te dromen!”

Digitalisatoren - analoge GPS Digitalisatoren - Niene Saar - Digitalisatoren

Nele (21) – kunstwetenschapper
“Als fluitist vond ik het geweldig om de oude dwarsfluit in het Réné Declerck museum te ontdekken. De dwarsfluit is van het romantische type, wat betekent dat die veel groter is, en met een ander kleppensysteem werkt dan het moderne type dat we kennen. Zoiets kom je niet elke dag tegen! De drang om er op te proberen spelen was dan ook groot.”

Yelmer (24) – archeoloog
“Als archeoloog gebeurt het zelden dat je een zeer goed bewaard object vindt. Toen ik tussen de vele archeologische voorwerpen een 17eeeuwse vetvanger in goede staat aantrof, was ik in de wolken! Een vetvanger komt wel geregeld voor, maar zelden in zo’n goede staat. Een toevalstreffer!” 

Digitalisatoren - Yelmer Digitalisatoren - Saar en Charlotte Digitalisatoren - Saar en Nele

Naast de objecten zelf waren de locaties vaak ook merkwaardig. Zoals de indrukwekkende Transfo-site Zwevegem. In deze oude elektriciteitscentrale bevinden zich nog talrijke relais en transformators, die de sfeer van het gebouw versterken. In het René de Clercqmuseum reisden we dan weer terug in de tijd en belandden we tussen 19eeeuwse huishoudvoorwerpen. We waren ook danig onder de indruk van de brandweerkazerne in Vichte, en waanden ons weer kind tussen de vele brandweerwagens en brandslangen. Zo zie je maar dat erfgoed zich overal schuilhoudt.

Onze 30-daagse tournee doorheen Zuid-West-Vlaanderen bracht ons op unieke locaties en er kwamen prachtige verhalen aan het licht die de geschiedenis van deze streek tekenen. Het leverde ons ook waardevolle kennis over het belang en de bewaring van erfgoed op. Een onvergetelijke ervaring!

Digitalisatoren in cijfers:

  • 1 fotograaf
  • 1 archeoloog
  • 2 fotosets
  • 3 kunsthistorici
  • 13 registratie locaties
  • 54 km gefietst met de Bluebike
  • 802 km gereden met de Cambio-auto
  • alle andere kilometers afgelegd met de trein
  • 3.042 geregistreerde en gefotografeerde objecten

zie ook

Digitalisatoren - Saar en Nele

Digitalisatoren 2018

registratie
digitalisatie
depotwerking