Digitalisatoren 2020 op registratietocht

Digitalisatoren 2020

Vijf jobstudenten trokken de afgelopen vier weken door Zuid-West-Vlaanderen. De vierde editie van het zomerproject ‘Digitalisatoren’ liet zich niet hinderen door een virus. Het mobiele registratieteam verplaatste zich met de trein, fiets en auto met als doel erfgoed-collecties te digitaliseren. De meest diverse collecties werden onder handen genomen; postkaarten, oude foto’s, liturgisch vaatwerk, religieus textiel en schilderwerken. Gewapend met scanners, fototoestel, meetlat en labels werden deze erfgoedobjecten genummerd, opgemeten, beschreven en gefotografeerd of gescand. De gegevens zullen later voor alle erfgoed-liefhebbers online raadpleegbaar zijn.

Tijdens deze weken zijn de digitalisatoren in contact gekomen met honderden erfgoedobjecten, de één al wat specialer dan de ander. Ze maakten voor jullie een selectie van hun favoriete momenten. Maak kennis met de digitalisatoren!

Ann-Sophie (23) - filoloog

In Kuurne mocht ik de lokale krant uit de jaren ’80 en ’90 inventariseren. Eén artikel vond ik bijzonder ontroerend: een soldaat zocht zijn Kuurs gastgezin van tijdens de Tweede Wereldoorlog terug en deed een oproep in de krant. Enkele uitgaven later verscheen in de krant dat zijn missie geslaagd was: de soldaat had zijn gastgezin kunnen terugvinden!

Nele (23) – kunstwetenschapper

Met fysieke kunstwerken aan de slag gaan is als kunstwetenschapper altijd een spannende taak. In Anzegem kregen we de opdracht schilderwerken van Firmin Colardyn te fotograferen en inventariseren. Het was een uitdaging om grote doeken te verplaatsen. Enkele mystieke werken deden mij denken aan het werk van de prerafaëlieten, één van mijn favoriete kunststromingen. 

Ruth (21) – historica

Bij het inventariseren van kerken kom je op plaatsen die normaal niet publiek toegankelijk zijn. De kerkelijke objecten doen je beseffen dat de mensen 50 jaar geleden volledig anders omgingen met religie. De kelken, cibories en monstransen zullen mij het meest bijblijven. Deze voorwerpen zijn zeer verfijnd en duidelijk vervaardigd om indruk te maken.

Digitalisatoren 2020

Laura (23) – taalkundige

Ik heb voornamelijk gewerkt aan het registreren en corrigeren van metadata voor fotocollecties. Er zaten echte pareltjes bij: oude schoolfoto's, familieportretten, foto's van prachtige landhuizen die er nu niet meer zijn... Mijn favoriete foto was er één van een affiche uit de 18de eeuw dat een toneelstuk aankondigde. Je kon hierop nog de oude typografie en spelling zien.

Arno (23) – historicus

De combinatie van geschiedenis, erfgoed en fotografie heeft deze studentenjob voor mij zeer boeiend gemaakt. Door de registratie en digitalisering van het religieus erfgoed ben ik fysiek in contact gekomen met de rijke geschiedenis van de kerk in onze regio. Hierdoor wordt dat verleden een tikkeltje tastbaarder.