Digitalisatoren 2019 op registratietocht

Digitalisatoren 2019

Vier weken lang resideerde een team van 3 Digitalisatoren in het regionaal erfgoeddepot Trezoor. Gewapend met meetlat, labels en fototoestel registreerden en fotografeerden ze heel wat erfgoedobjecten. Benieuwd naar de avonturen van dit mobiele registratieteam? Jobstudenten Charlotte, Nele en Sam nemen je mee op hun registratietocht!

Vier weken lang fotografeerden en registreerden één fotograaf en twee kunstwetenschappers meer dan 510 erfgoedobjecten die bewaard worden in het erfgoed depot Trezoor te Heule. Een variatie van schilderijen, documenten, foto’s, beeldhouwwerken, spinnenwielen, tegels, etc. werden door ons genummerd, opgemeten, uitgebreid beschreven en tenslotte ook gefotografeerd met als doel de erfgoed-collectie van Trezoor digitaal te ontsluiten en om deze vervolgens digitaal toegankelijk te maken voor alle erfgoed-liefhebbers.

Tijdens deze weken zijn we in contact gekomen met honderden erfgoedobjecten waar natuurlijk enkele pareltjes tussen zaten die voor ons zeer memorabel waren. Wij maakten voor jullie een selectie van onze persoonlijke favorieten. 

De Storm - Bonaventura Peeters       Constantin Brâncuși       Oorkonde Willem I der Nederlanden

Nele (22) – kunstwetenschapper

“In de eerste week stond ik plots oog in oog met het werk De storm van de 17e eeuwse schilder Bonaventura Peeters. Dit is een werk dat besproken werd in één van de lessen tijdens mijn studie kunstwetenschappen. Toen al was ik zeer onder de indruk van dit prachtige en overweldigende werk die de strijd van scheepvaarders tegen de krachten van de natuur. Net daarom was het een grote verrassing om dit dramatische zeestuk hier in het depot van Heule te zien.”

Sam (19) – fotograaf

“De ets van Thomas die de Roemeens-Franse kunstenaar Constantin Brâncuși afbeeldt, sprong er toch uit voor mij. Een docent van mij beweerde ooit dat het onmogelijk is om een beeldend kunstenaar te worden zonder het oeuvre en de studio van Brâncusi tot in detail te bestuderen. Sindsdien is Brâncusi me altijd bijgebleven. Het feit dat hij zelf afgebeeld is op de ets maakt het een extra interessant object. Zelf werkt hij ook veel met het medium fotografie om aan zijn werken een andere dimensie te geven en anders voor te stellen. Op de prent zien we aan het werk bij één van zijn platonische kolommen.” 

Charlotte (23) – kunstwetenschapper

“Tijdens het registreren botsten we plots op een oorkonde uit 1819 van koning Willem I der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau gericht aan de stad Kortrijk waarin hij het verzoek voor het wapenschild van de stad accepteerde. Het is ongelooflijk om zo’n belangrijk document uit de geschiedenis van België van zo dichtbij te kunnen bekijken!”

Digitalisatoren 2019       Digitalisatoren 2019      Digitalisatoren 2019

Digitalisatoren in cijfers:

  • 1 fotograaf
  • 2 kunsthistorici
  • 20 registratiedagen
  • 660 km gefietst met de Bluebike
  • meer dan 1000 geregistreerde en gefotografeerde objecten

zie ook

Digitalisatoren 2019

Digitalisatoren 2019

registratie
digitalisatie
depotwerking