De zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer

Jacob van Deventer

De jaarlijkse nieuwjaarslezing van het Kortrijkse erfgoedplatform vindt plaats op dinsdag 22 januari om 19u in de stadsschouwburg van Kortrijk. Gastspreker Bram Vannieuwenhuyze focust op het werk van de zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer. 

Halverwege de zestiende eeuw bracht Jacob van Deventer minstens 226 steden van de Lage Landen in kaart. Dat was een unieke en grootse prestatie: de man slaagde er niet alleen in om die talloze steden te bezoeken, maar ook om er uiterst fraaie, uniforme en accurate plattegronden van te tekenen. Voor vele steden is het de oudste kaart waarover ze beschikken en daarom zijn het belangrijke bronnen voor onderzoek naar de stadswording en landschapsgeschiedenis. Over Jacob van Deventers megalomane project blijven weliswaar vele vraagtekens bestaan. In deze lezing worden er enkele nader toegelicht en uitgeklaard, met de stadsplattegrond van Kortrijk als leidraad. 

Bram Vannieuwenhuyze studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en verdedigde er in 2008 een scriptie over de ruimtelijke ontwikkeling van middeleeuws Brussel. Zijn interesse gaat uit naar stadsgeschiedenis en -morfologie, de historische cartografie en de landschapsgeschiedenis. 

De nieuwjaarslezing vindt plaats op dinsdag 22 januari om 19u in de Stadsschouwburg van Kortrijk. Toegang kost 5 euro, na de lezing volgt een drink. De lezing is een gezamenlijke initatief van de Kortrijkse erfgoedverenigingen, samengebracht in het erfgoedplatform.