De eerste Erfgoeddag-zaadjes zijn geplant

Zaairituelen

Het dagelijkse leven is doorspekt van rituelen en bijgeloof. Zo ook het zaaien van vlas. Een goede oogst was belangrijk en alle mogelijke (al dan niet werkende) middeltjes werden bovengehaald om die te bekomen. Op Erfgoeddag belicht Texture zaairituelen allerhande, op Witte Donderdag 24 maart 2016 werd het startschot gegeven. De eerste zaadjes werden geplant.

Op Witte Donderdag worden kruisbeelden met een wit linnnen doek bedekt en ook sommige soorten vlas dragen witte bloemen. De donderdag symboliseert daarnaast de aan de blauwe bliksem slingerende dondergod, wat dan weer verwijst naar de blauwe vlasbloemen. Volgens de mondelinge overlevering is Witte Donderdag dan ook een geschikt moment voor het zaaien. Ook de stand van de maan was op 24 maart gunstig: de overlevering leert ons dat er meer kans is op succes als het vlas gezaaid wordt na de eerste volle maan volgend op de lente.

In de PTI Tuinbouwschool werden op 24 maart zes variëteiten lijnzaad gezaaid. Alle zes dragen ze een meisjesnaam: Charlotte, Noémie, Suzette... Welk ras groeit nu het beste? Het zaaien werd gecombineerd met rituele toevoegsels zoals wijwater, geplette hard gekookte eieren, stukjes varkensvlees, enz. Op 24 april verhuizen de bloembakken naar het museumplein aan Texture. Nemen de zaden besprenkeld met wijwater een groeilengte voorsprong? Zijn de rituelen maar lapmiddelen of werken ze ook echt? 

Kom op Erfgoeddag naar Texture en ontdek het succes van zaairituelen, ga aan de slag met lijnzaad of wees getuige van de eerste ontmoeting tussen de vlasreuzen Rietje Vlas uit Sente en Minneke uit Bissegem.

Praktisch
Texture
Noordstraat 28, 8500 Kortrijk
10u - 18u

Op Erfgoeddag, 24 april, valt er heel wat te beleven. Lees meer over het programma in Zuid-West-Vlaanderen of ontdek alle activiteiten op Erfgoeddag.be