Daniël Vermandere - Op bevrijdersvoeten

Daniël Vermandere - Op bevrijdersvoeten

De laatste oorlogsmaanden vormen een woelige periode voor de inwoners van Zuid-West-Vlaanderen. Op bevrijdersvoeten brengt 13 kleine verhalen uit de laatste oorlogsmaanden. Van apotheker tot molenaar, van pastoor tot generaal. 

Precies 100 jaar geleden kwamen 300 burgers van Avelgem om het leven bij een gasaanval door het Duitse leger. Als apotheker had Daniël Vermandere noties van de gevaren van chemische oorlogsvoering. Na de gasaanvallen hielp hij zo goed als kon zijn dorpsgenoten. Een keuze die hem zijn leven kostte. 

 

Avelgem herdenkt

App Het verloren dagboek van Theofiel de Trimard

25 oktober 2018 - Muziektheatervoorstelling Conservatorium i.s.m. Fotoclub Stijn Streuvels (Sint-Martinuskerk Avelgem)

vanaf 25 oktober 2018 - Expo BEZETTERING 14-18 (Spikkerelle)

Doorlopend - Outdoor expo door GAVKA

4 november 2018 - Concert Lien en Bart 'Avelgem herdenkt' (Spikkerelle)

10 november 2018 - Concert '14 Tales, 18 Tunes' Sint-Martinuskoor (Sint-Martinuskerk Avelgem)

11 november 2018 - Herdenkingsmoment + opening kunstobject

Op bevrijdersvoeten

Tot eind oktober brengt Op Bevrijdersvoeten je weekelijks een verhaal uit de laatste oorlogsmaanden. Ontdek alle filmpjes en stap mee in de voetsporen van de bevrijding!

Bronnen: Verhaal: Byls Lieven, Het inferno van het eindoffensief: Avelgem en de Eerste Wereldoorlog, VZW Geschied- en Oudheidkundige Kring Avelgem, Avelgem, 2008, Credits: Op bevrijdersvoeten is een realisatie van erfgoed zuidwest, UiT in zuidwest en de 13 gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Verteller: Jurgen Creyf (Racing Letterbeek), muziek: David Hilowitz, film en montage: Krew.