Daguitstap Roubaix. In de voetsporen van de grensarbeiders

Daguitstap Roubaix

Roubaix, net over de grens, was ooit samen met Rijsel en Tourcoing, een wereldcentrum van de textielnijverheid. Massaal veel Belgen gingen er naartoe, op zoek naar werk, naar een beter leven, weg van de armoede. Ook vanuit de Barakken vertrokken veel arbeiders naar de Noord-Franse stad. Sommige maakten de reis elke dag, anderen gingen er wonen. Op zaterdag 15 september trekt Barak Futur naar Roubaix, in het spoor van de grensarbeiders. 

Vandaag is de textielindustrie verdwenen. Fabrieken en ander industrieel erfgoed hebben intussen een nieuwe bestemming gekregen. Roubaix mag dan al geen industriestad meer zijn, de stad omarmt zijn verleden en maakt er iets nieuws van. Tijdens deze daguitstap treedt Barak Futur in de voetsporen van de vele arbeiders die de grens overstaken om in Roubaix een beter leven te vinden.

Hoe was het leven en werken voor hen in Roubaix? Hoe werden ze daar ontvangen? Zijn er gelijkenissen tussen de situatie 100 jaar geleden en die van mensen die vandaag op zoek zijn naar een beter bestaan?

We trekken door de straten van Roubaix op zoek naar historische overblijfselen zoals de typische Courées, gaan langs bij 'La Manufacture' (museum over de wereld van de textiel) en zoeken 'La Condition Publique' (voormalige textielfabriek, waar nu een cultureel centrum is) op. Kom mee en ga op stap!

Piet Creve (Amsab-ISG), gespecialiseerd in de migratiegeschiedenis vanuit België, vertelt verhalen van mensen, toont de gebouwen waar ze werkten en de manier waarop Roubaix nu omgaat met deze geschiedenis.

Wanneer en waar:  zaterdag 15 september 2018 (vertrek 9u - St Jozefplein). 
Vertrek met de bus naar Roubaix, omstreeks 
18u terug in Menen.

Inschrijven en info: De uitstap naar Roubaix is volledig gratis, enkel je lunch betaal je zelf. Inschrijven via kurt.declercq@vormingplus.be