Cyrille Depraetere - Op bevrijdersvoeten

Cyrille Depraetere - Op bevrijdersvoeten

De laatste oorlogsmaanden vormen een woelige periode voor de inwoners van Zuid-West-Vlaanderen. Op bevrijdersvoeten brengt 13 kleine verhalen uit de laatste oorlogsmaanden. Van apotheker tot molenaar, van pastoor tot generaal. 

Het was eind oktober 1918. De geallieerden maken opmars richting Zwevegem. De Zandbeekhoeve in Sint-Denijs vormt het decor voor het trieste verhaal van Cyrille. 

 

 

Zwevegem

21 oktober 1918. Kwart voor 7u 's morgens doen ze den toren springen die te midden de kerk valt. Om 7 en één kwart staan de eerste engelse soldaten aan de kerkdeur. Ook in Sint-Denijs waren de laatste oorlogsdagen een bewogen periode. Een belangrijk wapenfeit was de dynamitering van de kerk op 21 oktober 1918. 100 jaar later herdenkt Sint-Denijs het laatste oorlogsjaar in de gemeente met een evocatie. 

30 augustus tot 9 september 2018 - tentoonstelling Interbellum 1919-1939, Europa ergens tussen de 2 wereldoorlogen in
14 september 2018 - Ze hebben den toren doen springen. Evocatie van WO I in Sint-Denijs

Op bevrijdersvoeten

Tot eind oktober brengt Op Bevrijdersvoeten je weekelijks een verhaal uit de laatste oorlogsmaanden. Ontdek alle filmpjes en stap mee in de voetsporen van de bevrijding!

Bronnen: getuigenis Marcel Depraetere, Foto's: organisatie ‘ze hebben den toren doen springen’ Sint-Denijs.Met dank aan: Bed & Breakfast De Deugdzonde, Organisatie ‘ze hebben den toren doen springen’ Sint-Denijs. Credits: Op bevrijdersvoeten is een realisatie van erfgoed zuidwest, UiT in zuidwest en de 13 gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Verteller: Jurgen Creyf (Racing Letterbeek), muziek: David Hilowitz, film en montage: Krew.