BEZETTERING 14-18 in Zwevegem

BEZETTERING 14-18 Zwevegem

SWEVEGHEM 16-4-1917 - Op bevel van den Ortskommandant BEBER alhier moeten de vensters der woningen met den avond verblind worden. Geen licht mag te zien zijn.
In mei is de rondreizende tentoonstelling BEZETTERING 14-18 te gast in het Zwevegem. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden tekstaffiches gebruikt als communicatiemiddel tussen de bezetter en de bevolking. Vier jaar lang werden ze op centrale plekken in de stad aangeplakt: het Stadhuis, dorpsplein of de markt. Nu, 100 jaar later, bieden de affiches een unieke en toegankelijke inkijk in het dagelijkse oorlogsleven maar ook in de manier waarop communicatie verregaand gecontroleerd werd.

Het project BEZETTERING 14-18 haalt de zorgvuldig bewaarde affiches uit de lokale en bovenlokale archiefkasten en brengt ze samen in een rondreizende tentoonstelling. De rondreizende tentoonstelling is vanaf 8 mei tot en met 12 mei 2017 te bezoeken in OC Malpertus Heestert (Gauwelstraat 29, Zwevegem) en van 15 mei tot en met 31 mei 2017 in de Bibliotheek van Zwevegem. De tentoonstelling doorbreekt ook haar muren, je vindt de boodschappen net als 100 jaar geleden terug in het straatbeeld.