Bekanntmachung! - BEZETTERING 14-18 in Menen

Tekstaffiche (c) Stadsarchief Kortrijk

‘Bezitters van naaimachienen worden verzocht deze aan te geven’, ‘Het verlaten van het stadsgebied zonder toelating kan niet geduld worden’, ‘Het wekelijksch rantsoen brood blijft behouden op 2400 grammen per hoofd’... Deze affiches, oorlogsaffiches, werden tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als communicatiemiddel tussen de bezetter en de bevolking. Vier jaar lang werden ze op centrale plekken in de stad aangeplakt: het Stadhuis, dorpsplein of de markt. Nu, 100 jaar later, bieden de affiches een unieke en toegankelijke inkijk in het dagelijkse oorlogsleven maar ook in de manier waarop communicatie verregaand gecontroleerd werd.

Het project BEZETTERING 14-18 haalt de zorgvuldig bewaarde affiches uit de lokale en bovenlokale archiefkasten en brengt ze samen in een rondreizende tentoonstelling. Zo komen vijf thema’s aan bod: communicatie in oorlogstijd, voedselvoorziening en rantsoenering, oorlogsverslaggeving, vluchtelingen & dwangarbeid en (samen)leven met de bezetter. De rondreizende tentoonstelling is vanaf 24 december 2016 tot en met 6 februari 2017 te bezoeken in de inkom van CC De Steiger Menen. De tentoonstelling doorbreekt ook haar muren en herplaatst de boodschappen in het straatbeeld. Een educatief pakket brengt de affiches binnen de klas.

Ontdek de tentoonstelling BEZETTERING 14-18 vanaf 24 december 2016 tot 6 februari 2017 in CC De Steiger Menen. Daarna reist de mobiele tentoonstelling verder langs cultuurhuizen, bibliotheken en archieven in Zuid-West- Vlaanderen. Gelijktijdig duiken er affiches op in het straatbeeld.