Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.

Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.

Het project ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ toont de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven in woord en beeld. De tentoonstelling en de gelijknamige uitgave kaderen in de 20 ste verjaardag van de erkenning van 13 Vlaamse begijnhoven op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De tentoonstelling is te zien in de St-Annazaal van het begijnhof St-Elisabeth te Kortrijk van 1 tot 30 maart. Gratis te bezoeken van 10u tot 17u behalve op maandag.

Tekenaar Stefaan Kerkhof bezocht samen met Maria Lammerant 40 begijnhoven en maakte er tekeningen van. Zijn zoon Alexander Kerkhof trok in zijn voetspoor met de camera in de hand en onderzocht de maatschappelijke tendensen op de begijnhoven. Kunsthistorica, theologe en vertelster Mieke Felix belicht vanuit haar expertise de belangrijkste periodes in de geschiedenis van de begijnenbeweging. Het resultaat is een boek en een tentoonstelling over uniek erfgoed in de Lage Landen dat aan actuele thema’s raakt. Met tekeningen, historische benaderingen, bijzondere verhalen, 360° fotomateriaal en getuigenissen. 

Het boek ‘Begijnhoven.Eeuwenoud. Eigentijds’ kost € 29,5 en is te koop in het Infopunt, Begijnhofstraat 2 te Kortrijk en in alle boekhandels.

Sterke vrouwen in het St-Elisabethsbegijnhof te Kortrijk
Het begijnhof van Kortrijk werd vermoedelijk in 1238 door Johanna van Constantinopel gesticht en telt een veertigtal huisjes, de St-Annazaal en de Sint-Mattheuskapel. Sinds 1998 staat het Begijnhof op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze erkenning beklemtoont dat het Kortrijkse begijnhof een uitzonderlijke getuige is van een culturele traditie die tijdens de middeleeuwen door onafhankelijke religieuze vrouwen in West-Europa werd ontwikkeld. In Vlaanderen erkende UNESCO nog 12 andere begijnhoven als werelderfgoed, namelijk: Brugge, Dendermonde, Diest, Gent (O.L. Vrouw ter Hoyen), Hoogstraten, Leuven (Groot Begijnhof), Lier, Mechelen (Groot Begijnhof), Sint-Amandsberg, Sint-Truiden,Tongeren en Turnhout.